fbpx

Hamrelius Bokhandel i konkurs igen

Bolaget Hoi Bokhandel AB som drev Hamrelius Bokhandel i Malmö har begärt sig själva i konkurs ett drygt halvår efter att butiken stängdes och verksamheten avvecklades. Den direkta orsaken är att man inte lyckats komma till en uppgörelse med hyresvärden om obetalda hyror.

– Ja, det är tråkigt att det skulle sluta så här. Vi har verkligen gjort vad vi kunnat och tillskjutit pengar från moderbolaget (Hoi Förlag) i flera omgångar för att kunna hålla igång verksamheten. Hyresvärden har fått flera förslag till en slutuppgörelse, men har inte velat gå oss till mötes. Sorgligt nog innebär det att vi tvingas begära bolaget i konkurs, säger Lars Rambe, styrelseordförande i Hoi Bokhandel och tillika VD för Hoi Förlag.

Anrika Hamrelius Bokhandel i tidigare regi begärdes i konkurs i januari 2015. Hoi Förlag bestämde sig snabbt för att försöka rädda kvar verksamheten i Malmö och köpte därför rörelsen från konkursboet. Redan i februari samma år slogs portarna upp på nytt i samma lokaler i stadsgallerian Kv Caroli.

ANNONS

Det visade sig emellertid snabbt att det inte räckte att modernisera bokhandeln och utveckla utbudet. De besökssiffror som Hoi Förlag och Hamrelius Bokhandel hade fått av fastighetsägaren var missvisande.

– Det talades bland annat om att det passerade 1,5 miljon besökare varje år förbi vår butik eller något i den stilen. Men nio av tio av dessa passerade bara för att gå in på ICA Malmborgs och handla mat. Framförallt försämrades gallerians utbud snabbt. Snart efter att vi flyttat in slog restaurang Vapiano mittemot vår entré igen och gick i konkurs. Det försvårade läget väsentligt för oss. Den lokalen stod sedan tom under hela tiden vi var där, säger Lars Rambe.

Hoi Bokhandel lyckades våren 2016 förhandla ned hyran något med hyresvärden, men tyvärr fortsatte kräftgången och köpcentrat blev allt tommare när fler butiker gick i konkurs eller stängde. Efter ett sista försök vid denna tid att lyfta butiken beslutade sig bokhandeln för att avveckla verksamheten.

ANNONS
Hamrelius Bokhandel hade en lokal på 350 kvm, vilket bidrog till att hyreskostnaderna blev för höga. Här är lokalen tömd i slutet av september 2016.
Hamrelius Bokhandel hade en lokal på 350 kvm, vilket bidrog till att hyreskostnaderna blev för höga. Här är lokalen tömd i slutet av september 2016.

Butikslokalen sades upp till sista september 2016 och utrymdes efter utförsäljning av böcker och inredning. Bokhandeln har successivt försökt reglera de fordringar som uppkommit, men med hyresvärden var det svårt. Inte minst eftersom hyran var tvistig.

– På flera punkter har vi inte fått vad vi kunde förvänta oss som hyresgäster, konstaterar Lars Rambe.

Frågan skulle ha prövats i Malmö Tingsrätt inom kort om det inte hade blivit konkurs.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Av naturliga skäl tog förlagets styrelse beslutet att sluta stoppa in mer pengar i en verksamhet som vi ändå praktiskt avvecklat. I samband med detta bjöd vi till extra och gav fastighetsägaren ett slutbud som de inte accepterade. Därmed återstår bara konkurs, vilket förstås känns oerhört trist, säger Lars Rambe.

För Hoi Förlag var 2016 annars ett bra år och huvudverksamheten gjorde sin största operativa vinst någonsin samtidigt som omsättningen ökade till drygt 12 miljoner kronor. Nedskrivningarna av andelarna i dotterbolagen tynger däremot förstås resultatet och totalt gör Hoi Förlag en förlust på drygt 900 Tkr, delvis beroende på periodiseringen av intäkterna från försäljningen av det andra dotterbolaget Hoi Media AB.

– Trots förlusten 2016 har förlagets ekonomi aldrig varit starkare. Försäljningen av Hoi Media AB som slutfördes nu i vår ger ett tillskott till resultatet 2017 på flera hundratusen kronor. Vi har därmed också nu löst det lån vi hade hos Toborrow och driver idag verksamheten utan extern lånefinansiering, säger Lars Rambe.

Exakt hur mycket bokhandelsäventyret i Malmö i slutänden kostar vet inte Lars Rambe, men det rör sig om en bra bit över en miljon kronor.

– Men man måste också våga testa. Vi är här för att utmana i en konservativ bransch och bidra till att ge Sveriges författare fler möjligheter. Vi tyckte att Malmö förtjänade en bokhandel som Hamrelius och att den var värd att försöka rädda. Lärdomarna har varit ovärderliga på flera sätt. Man kan inte arbeta aktivt och engagerat med författaraktiviteter som vi gör utan att pröva olika arenor. Nu vet vi hur en bokhandel verkligen fungerar. Sedan är det bara att konstatera att vi underskattade betydelsen av butikens läge. Det finns absolut saker som vi skulle ha gjort annorlunda om vi hade tagit över en bokhandel idag, säger Rambe.

Några planer på att öppna bokhandel igen finns inte i dagsläget.

– Nej, just nu känns det väldigt bra att vi har fullt fokus på förlagsverksamheten. Vi fortsätter att växa där den stora satsningen på audioutgivning nu börjar betala sig. Mycket spännande är också vår nordiska expansion där vi redan i år kommer ge ut ett tiotal titlar i Danmark. Det räcker fint, säger Lars Rambe.

Hoi Bokhandel AB har inga anställda, personalen sades upp och slutade redan när butiken stängde i september 2016.

 

Transparens: Sölve Dahlgren, chefredaktör på Boktugg, är även delägare i Hoi Förlag AB och har suttit i styrelsen för Hoi Bokhandel AB.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.