Närhet skapar goda samarbeten för Svalövs biblioteksverksamhet

SAMSUNG CSC

I en liten kommun är avstånden mellan de olika delarna inte så stora. Det är något kultur- och bibliotekschef Elisabet Viktorsson tillsammans med sina medarbetare på biblioteken i Svalöv tar till vara på.

I Svalövs kommun finns ett huvudbibliotek och fyra filialer. Tidigare tillhörde filialverksamheten skolorna men sedan ett drygt år tillbaka ryms de tillsammans med huvudbiblioteket under kulturchef Elisabet Viktorssons ansvar.

– Jag har arbetat som kulturchef i tre och ett halvt år vilket innebär att jag också är bibliotekschef, berättar Elisabet. Det blir ofta så i mindre kommuner att man hamnar på flera stolar. Jag är även bibliotekarie och jobbar också nere i biblioteket.

ANNONS

En mindre kommun medför också mindre avstånd mellan de kommunanställda något som Elisabeth menar underlättar samarbetet mellan de olika delarna.

– Vi samarbetar med flera  sektorer i kommunen, säger Elisabeth. Vi har en biblioteksplan för verksamheten som är kopplad till bibliotekslagen. En dag i höstas satt vi ner och tänkte fritt hur vi skulle kunna möta alla delarna för att tydliggöra vart vi är på väg.  I bibliotekslagen är de prioriterade målgrupperna utpekade men en stor utmaning är att nå personer utanför dem, personer som inte läser och inte kommer till biblioteket.

????????????????????????????????????
Elisabet Viktorsson, kulturchef i Svalöv

 

Huvudbiblioteket har en bred marknadsföring bl a via sociala medier, information i gratistidningen som delas ut till alla hushåll samt lokalpressen. Och även om Elisabeth menar att det är svårt att nå ut till vissa underlättar samarbete med andra kulturella verksamheter och evenemang:

ANNONS

– Vi arbetar i många kanaler, berättar hon. Varje månad annonseras vårt program i Kulturprogrammet där man samlar alla kulturevenemang i hela kommunen. Innan vårt program med teaterlördag var riktigt etablerat körde vi hår med att trycka flyers och dela ut på förskolorna – det var väldigt effektivt.

Antalet besökare ökar på biblioteket i Svalöv

Över en tre års period så stiger besöksantalet på Svalövs huvudbibliotek. Elisabeth tror att det beror på en engagerad personal och ett bra program. 2013 hade huvudbiblioteket 49 279 besökare, 2016 var siffran 66 289 st.

Idag sker lån och återlämning fortfarande över disk men man håller på att testköra en automatisering av systemet för att kunna utnyttja personalens kompetens till annat.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Får vi bara det att funka tekniskt kör vi igång direkt, i ett första steg skulle det öka tillgängligheten för skolan om lärare kunde komma till filialbiblioteken även när det var stängt, säger Elisabeth. Jag önskar att vi hade kunnat ha meröppet – det hade frigjort personalen mer kvalitativt.

I huvudbibliotekets program ingår bland annat gratis barnteater, lovaktiviteter, satsningen slöjdklubben och BVC-träffar. På vuxensidan arbetar man aktivt mot äldreboenden vilket innebär att bibliotekarien åker ut på plats, hjälper till med utlån och håller i bokprat. Bokcirklar och bokcafé som hålls inne på biblioteket är populära och drar många besökare:

– Vi har en klassikercirkel som blivit en chans att ta sig an de mastigare böckerna och sedan kunna prata om dem – det gör att man läser ur ett annat perspektiv, säger Elisabeh. Bokcaférna har lite lösare ramar där man diskuterar utifrån ett tema. Lunds Universitet turnerade med en föreläsningsserie och det var väldigt lyckat här – särskilt med den naturvetenskapliga ämnena som har en historisk förankring i Svalöv.

Bland böckerna ligger Jojo Moyes romaner fortfarande högt i popularitet hos Svalövborna. 2016 lästes också Martina Haags Det är något som inte stämmer och Astrid Lindgrens krigsdagböcker mycket. På barn- och ungdomsavdelningen läser många Ingelin Angerborns böcker samt böcker av Helena Bross och Martin Widmark.

– Det är verkligen intressant att iaktta att det som barn läser mest är det som är spännande, säger Elisabeth. Och det får gärna vara lite läskigt.

Elisabeth började sin egen bana som vikarie på Malmö stadsbibliotek. Och visst kan hon se skillnader mellan ett bibliotek i en stor stad mot det som ligger på en mindre ort. Men likheterna finns där och de betonar hon:

– I Svalöv blir biblioteket en social mötesplats, säger Elisabeth. Men även på ett stort bibliotek lär man känna stammisar och människor som kommer dit.

Information om huvudbiblioteket i Svalöv:

Adress: Forslidsgården, Svalegatan 23 Svalöv
Antal personal: 7 st på huvudbiblioteket, 10 st i hela kommunen
Antal filialer: 4
Antal utlån 2016: 28 623

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.