fbpx

Expressions of Humankind gör ny fotobok – juryn klar

Stiftelsen Expressions of Humankind är kraften bakom projektet Last night in Sweden där över hundra fotojournalister fått i uppdrag att återspegla verkligheten i Sverige under sju kvällar i maj 2017. Projektet finansieras till stor del av en kickstarterkampanj och det insamlade materialet kommer i slutänden bland annat att presenteras som en fotobok.

I samma stund som USAs president Donald Trump i februari med mystisk röst uttalade orden “what happened last night in Sweden” gav han stiftelsen Expressions of Humankind den tändande gnista de under en tid sökt för att producera en ny fotojournalistisk bok. Presidentens sätt att retoriskt försöka manipulera bilden av Sverige har fått Expressions of Humankind att vilja skapa en antagonist motbild. Genom att fånga en version av Sverige som återspeglar den riktiga verkligheten hoppas de ge en kontrast till all ”alternativa fakta” om Sverige som florerat i media världen över senaste tiden.

Expressions of Humankind har tidigare gjort projekt av liknande karaktär. De ligger bl a bakom A day in the World och 50 ways to save the Baltics. Till Last night in Sweden kommer över 100 yrkesverksamma fotografer fotografera fritt mellan klockan 18.00 och midnatt under sju dagar i maj. Ur detta hoppas Expressions of Humankind få in ett dokumentärt bildmaterial som berättar en rättvis historia om vad som händer i Sverige idag. De bilder som i slutänden kommer att vara med i boken Last night in Sweden, väljs ut av en jury.

ANNONS

– Det är angeläget att skildra det som inte kommer ut i media, säger Jeppe Wikström, fotograf, styrelseledamot i Expressions of Humankind och förläggare vid Bokförlaget Max Ström. Det går aldrig att vara hundraprocentigt objektiv. Men när en så kvalificerad jury får möjlighet att välja bland bilder från Sveriges bästa bildjournalister så är det goda förutsättningar för att det ska bli bra. Vi har duktiga pressfotografer i Sverige och det är spännande att låta dem få vända kameran åt ett annat håll. Många har länge haft en tanke om att de ska skildra vardagsliv utan att det har blivit av. Nu har de möjligheten.

Last night in Sweden finansieras bland annat genom en Kickstarterkampanj. Jeppe och hans medarbetare vid Expressions of Humankind hade räknat ut att de behövde 100 000 kr för att överhuvudtaget kunna genomföra projektet. Nådde man 150 000 kr kunde Trump och USA’s kongressledamöter få vars ett exemplar, vid 200 000 kr kunde alla ledamöter i Europaparlamentet få var sin bok och skulle de kunna få in drömsumman 350 000 kr skulle utöver boken en utställning produceras.

– Vi trodde att det skulle ta en månad att få in 100 000 kr, berättar Jeppe. Det tog 7 timmar. Ungefär 1000 personer i över 30 länder har stöttat oss. Vi la upp kampanjen på våra face-booksidor och det blev ett delningsmonster med 2000 delningar på ett dygn. Det är otroligt roligt – dels alla duktiga fotografer med bra idéer som vill vara med och sen alla läsare som hjälper till. Det enda som är läskigt är att nu när vi sålt skinnet och måste vi verkligen se till att skjuta björnen.

ANNONS

Summan om 350 000 kr som de fantiserade om för några månader sen är rodd i hamn. Boken kommer att produceras av Max Ström och ska vara färdigtryckt i slutet av sommaren. Förutom fotografier kommer den att innehålla kortare texter.

– Texterna kommer inte att vara så långa men ha en hög specifik vikt, säger Jeppe. Detta dokumentationsprojekt kommer också att visas på Fotografiska i Stockholm. Boken är projektets centrum och dess styrka är att den kan nå till vem som helst, när som helst och var som helst. Det fina med fotografiet är att det tar sig över alla barriärer och gränser och man behöver inte ta hänsyn till vare sig språk, nationalitet, kön eller ålder.

Juryn för urvalet av bilder till Last night in Sweden består av:

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

  • Henrik Berggren, historiker och författare.
  • Anna Clarén, fotograf och utbildningsansvarig vid Nordens fotoskola.
  • Eva Hamilton, fd chef för SVT.
  • Lotta Gröning, journalist och krönikör.
  • Soran Ismail, komiker, programledare och skribent.
  • Staffan Sjöberg, journalist och projektledare.
  • Marika Stolpe, bokförläggare.
  • Jeppe Wikström, fotograf, förläggare på Max Ström och juryns ordförande.

– Vi är mycket glada över juryn, säger Jeppe. Den har en bred samlad erfarenhet med olika kompetenser.

Kickstarterkampanjen för Last night in Sweden pågår fortfarande. För att läsa mer eller ge ett bidrag kan man besöka den här.

Foto: Jack Mikrut

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.