Fler besökare på barnboksmässan i Bologna 2017

Barnboksmässan i Bologna 3-6 april lockade många. Årets nästan 27 000 besökare var en ökning med 2 procent jämfört med 2016 och sett till bara utländska gäster var ökningen 15 procent. 

Barnboksmässan i Bologna var i år välbesökt. Med 26,743 besökare blev det totala antalet personer som tog del av mässan 2 procent högre än föregående år. Av dem var 44 % utländska gäster – i exakta siffror 11 752 personer vilket motsvarar en ökning med 15 % jämfört med 2016. Utvecklingen ligger helt i linje med mässledningens önskan om besöksstatistikens tillväxt:

– Vi arbetar hårt för att inkludera ännu fler länder, sa mässdirektör Elena Pasoli till Publishers Weekly. Hon pekade på att mässan hela året jobbar globalt genom turnén med sin årliga Illustratörsutställning i Asien och Global Kids Connect-konferensen i New York – något som nu verkar betala sig i fler besökare i Bologna.

Pasoli blev mässdirektör förra året och har sedan dess gjort en del förändringar i mässans struktur – bland annat har hon gett unga illustratörer och förläggare mer utrymme samt inrättat Illustrator’s Survival Corner där illustratörer på väg upp kan visa sin portfolio, få lyssna till seminarier med mera.

– Vi fick också mycket positiv feedback på att vi belyser länken mellan kreativitet och teknologi vilket var ett av årets huvudämnen, sa Pasoli.

Till den delen av mässan kom ett antal förstagångsutställare och visade upp sina idéer och tekniska lösningar. Bland annat fanns Kinesiska datorutvecklarna Lenovo och Milanbaserade tillverkaren av anteckningsböcker Moleskine där.

Det stigande antalet utländska besökare påverkas av en rad faktorer. Bland annat handlar det om att länder som tidigare skurit ner på antalet utställare nu återvänder till mässan. Till dessa länder hör både Spanien, Grekland och Portugal som enligt PW hade betydligt många fler representanter på mässan i år. Dessutom menar Publishers Weekly att en gynnsam växelkurs mellan euron och andra valutor har påverkat tillströmningen positivt – särskilt gällande besökare från Amerika och Asien.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL