fbpx

Barcelona-förlag köps av Penguin Random House för 40 miljoner euro

Förlagsjätten Penguin Random House blir ännu större efter köpet av det spanska förlaget Ediciones B. Enligt spanska medier var prislappen 40 miljoner euro (ca 383 miljoner kr).

– Med köpet av det högt ansedda förlagshuset Eidciones B utökar och växer vi på den strategiskt viktiga spansktalande marknaden och vi bygger vidare på vårt åtagande att erbjuda våra författare fantastiska utgivningsresurser och maximal räckvidd, säger Markus Dohle, VD för Penguin Random House.

Publishers Weekly, som rapporterar om affären, konstaterar att PRH köpte ett annat spanskt förlag, Santillana, för tre år sedan och att PRH räknar med att ge ut så mycket som 2000 titlar på spanska varje år över hela världen.

ANNONS

Ediciones B, som har huvudkontor i Barcelona, grundades 1987 och har en bred allmänutgivning med både skönlitteratur och facklitteratur för vuxna, barn- och ungdomsböcker samt tecknade serier. De driver dessutom verksamhet på flera ställen i syd- och mellanamerika; Argentina, Chile, Colombia, Equador, Mexico, Uruguay och Venezuela.

Den tidigare ägaren Grupo Zeta (som äger flera dagstidningar och tidskrifter) var i behov av nytt kapital och valde därför att sälja bokförlaget.

Redan för två år sedan konstaterades att USA var världens näst största spansktalande land efter Mexico med 41 miljoner invånare som har spanska som förstaspråk och ytterligare 11,6 miljoner som är tvåspråkiga, främst barn till spansktalande immigranter (The Guardian). Det är fler än Spaniens 46 miljoner och Colombias 48 miljoner.

ANNONS

Men det riktigt intressanta för Penguin Random House är att det finns rapporter som pekar på att USA kan komma att ha 138 miljoner spansktalande år 2050. Då skulle nästan var tredje invånare ha spanska som modersmål.

Spanska bokförlag har de senaste åren ökat sin försäljning av eböcker på spanska till hela världen.

Bilden: Plaça de Tetuan ligger nära Ediciones B:s huvudkontor i Barcelona, foto: Fotolia.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.