Storytel Original i pocket – ljudbok blir pappersbok

I sommar släpps de första Storytel Original-säsongerna i pappersformat, pocket. Vi bad Anna Öqvist Ragnar berätta lite om tankarna bakom.

Digital first är vad Storytel Original handlar om, eller kanske snarare audio first. Berättelser skrivna direkt för ljud. Men även tillgängliga som ebok. Och om några månader kommer de första säsongerna av de mest framgångsrika serierna även att finnas i ett fysiskt format – pocket.

Frågan är förstås om förlaget behövt bearbeta berättelserna på något sätt när ni ska göra pappersböcker av dem eftersom de är skrivna för ljud? Ligger avsnitten kvar eller är det uppdelat i kortare kapitel? Vilka andra utmaningar har det inneburit jämfört med en traditionell utgivning av en pappersbok?

– Vi har inte behövt göra om dem nämnvärt, avsnitten har blivit kapitel bara. Snarare skulle jag förorda en om-bearbetning när man gör ljudbok av en berättelse som först skrivits för att läsas i tysthet. Det skulle förvåna mig om någon läser en av våra pocketar och tänker “Oj, den här verkar vara skriven för högläsning!”, säger Anna Öqvist Ragnar på Storytel Original.

Hur många sidor pocket blir det per timme ljudbok?

– Jag kollar i manuset här och ett avsnitt ser ut att bli ungefär 30 sidor i en pocketbok.

Paketeringen följer den digitala. En bok är en säsong och flera säsonger blir då en bokserie.

Hur har intresset från återförsäljarna varit, hur har bokhandeln resonerat kring att böckerna kommer som originalpocket istället för traditionellt inbundet?

– Det har varit lite blandat. Några är väldigt nyfikna och andra mer försiktiga. Det är förståeligt med tanke på att vi är nya och oprövade utgivare än så länge. För oss har boken redan kommit ut “på riktigt” eftersom de gjort succé som ljudbok och det här är ett sätt att nå utanför vår egen kundkrets, säger Anna Öqvist Ragnar.

Hur stora förstaupplagor blir det och vilka förväntningar har ni?

– Vi har inte satt upplagan ännu och våra förväntningar är ödmjuka inför att det här är en ny sorts publicering för oss. Men de här berättelserna är ju så starka att många läsare verkligen kommer att bli förtjusta i dem. Alla människor uppskattar inte ljudböcker men med våra pocketar kan de ändå få tillgång till de här bladvändarna!

Är det redan bestämt att exempelvis Svart stjärna del 2 och del 3 kommer att ges ut i pocket eller beror det på hur del 1 säljer?

– Ja, de hänger ihop så starkt att det vore elakt mot läsarna att inte ge dem fortsättningen.

Har ni haft några funderingar på att köra samtidig utgivning av audio och tryckt bok i framtiden, antingen via pocket eller POD? Eller att korta tiden mellan de olika formatens utgivningsdagar?

– Vi prövar oss fortfarande fram för att se hur vi bäst kan nå ut med våra titlar till alla som vill ta del av dem. Framförallt känns det viktigt att de utkommer relativt tätt mellan säsongerna/delarna, oavsett om det är i ljud eller på papper.

Varför gör ni det här?

– För att vi vill att berättelserna ska nå en publik, oavsett vilket format läsaren/lyssnaren föredrar.

De första titlarna som ges ut i pocketformat blir Svart stjärna av Jesper och Joakim Ersgård, Virus av Daniel Åberg och Byvalla av Karin Janson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL