Amazon satsar på arabiska marknaden – köper ehandlare i Dubai

Ehandelsjätten Amazon har köpt Souq.com, en ehandlare baserad i Dubai som nyligen meddelade att de ska öppna en global nätbokhandel.

Det är Publishers Weekly som rapporterar om Amazons senaste expansion österut.

– Amazon och Souq.com delar samma DNA – vi drivs båda av kunder, innovation och lånsiktigt tänkande. Souq.com var pionjärer på ehandel i Mellanöstern och har skapat en fantastisk shoppingupplevelse för sina kunder. Tillsammans kommer vi att jobba hårt för att erbjuda bästa möjliga service till miljontals kunder i Mellanöstern, säger Russ Grandinetti som har ett förflutet inom Kindle Content.

Amazon har sedan tidigare ett samarbete med Jamalon, en nätbokhandlare baserad i Amman, Jordanien, som funnits sedan 2010 och erbjuder 10 miljoner titlar på engelska och arabiska. Amazon har bidragit med sin kompetens inom logistik, medan Jamalon hjälpt Amazon med arabiska titlar.

Leveranser av fysiska varor är en fortsatt utmaning i många av länderna runtomkring – frågan är om Amazons drönarprojekt kan lösa det och hur dessa i så fall tas emot.

En annan möjlighet är givetvis, i alla fall när det gäller böcker, att Amazon öppnar upp en stor marknad för digitala produkter: film, musik och givetvis böcker. Även om censur är en stor utmaning i flera länder i denna del av världen och försäljning över landsgränserna är inte problemfri.

Souq.com har dock inte ännu kommit igång med sin bokförsäljning – däremot har de likt Amazon ett brett utbud av alla möjliga typer av varor. Över 45 miljoner människor besöker sajten årligen och företaget har förutom i Dubai även lokala kontor i Egypten och Saudiarabien.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL