fbpx

Stort intresse för Bokprovningen – turné för tionde året i rad

Lillemor Torstensson, verksamhetsansvarig på Sbi. Foto: Sbi

I Bokprovningen presenteras tendenser inom barn- och ungdomslitteraturen. 2016 kom det ut 2 414 böcker för barn och unga. Lillemor Torstensson berättar mer.

Bokprovningen är en årlig sammanställning över all utgiven barn- och ungdomslitteratur i Sverige (både översatta titlar och svenska original, utgivna av både förlag och av egenutgivare). 21–22 mars presenterades Bokprovningen 2016 av Svenska barnboksinstitutet, Sbi.

Barnboksutgivningen fortsätter att öka

Alla barnböcker som kom ut under 2016 har lästs och analyserats. Det rör sig om totalt 2 414 titlar – en ökning med 16 % jämfört med 2015. Bilderböcker är den kategori som ökar mest; under 2016 kom det ut 100 fler bilderböcker än året innan. Förutom att sammanställa statistik över antal utgivna titlar i olika kategorier analyseras även teman och tendenser.

ANNONS

– Det som varit mest framträdande i 2016 års barnböcker är en vilja till inkludering på olika sätt, säger Lillemor Torstensson, verksamhetsansvarig på Sbi.

Bland annat syns det en önskan att skildra och synliggöra individer och grupper som befinner sig utanför majoritetssamhällets normer. Många böcker har huvudkaraktärer som befinner sig utanför normen, och tendensen är att många titlar tar upp ämnen som psykiska funktionsvariationer, sexuell läggning och etnicitet. Även flykt är ett centralt tema, och värt att nämna är också ett intresse för kristendom och nordisk mytologi.

Hur går Bokprovningen till?

Sbi läser alla barn- och ungdomsböcker som ges ut under ett år, av totalt nio personer på institutet är det sex personer som läser. Det är ett omfattande jobb: 2 414 titlar blir ungefär 400 titlar per person. Redan nu börjar institutet titta på 2017 års böcker som ska presenteras på Bokprovningen i mars 2018.

ANNONS

– Vi läser, pratar och skriver om våra iakttagelser under hela året. I januari börjar vi sammanställa allt, berättar Lillemor Torstensson.

I mars varje år presenteras Bokprovningen på Sbi i Stockholm. En utställning med alla nya barnböcker från föregående år visas också på Sbi, i år 21 mars–11 maj.

Finns det liknande bokprovningar i andra länder?
– Nej, jag tror vi är helt ensamma om det, säger Lillemor Torstensson.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Bokprovningen på turné under tio år

Det är inte bara Stockholm som får ta del av Bokprovningen, det görs också en turné till andra delar av landet.

– Turnén innebär att vi besöker ett antal orter i Sverige. Där håller vi de föreläsningar som vi även ger i Stockholm när Bokprovningen startar. Oftast har arrangörerna ute i landet också bokbord med några av de böcker vi presenterar samt att de även ordnar andra föreläsare med anknytning, berättar Lillemor Torstensson.

Turnéerna inleddes 2007, med andra ord för tio år sedan, efter att många orter visade intresse. Framför allt var det region- och länsbibliotek som hörde av sig, men även en del högskolor och bibliotek.

– Även fast UR Samtiden filmar och sänder i Kunskapskanalen och på UR-play så är intresset stort för att vi ska komma. För oss är det också viktigt att få besöka andra delar av Sverige än Stockholm. Många orter hör av sig och vill arrangera och vi måste tyvärr tacka nej till flera varje år. Det är alltid i princip fullsatt även på turnéorterna.

Bokprovning turné 2017:

Växjö  30 mars, 10–12.30
Farsta  4 april, 9-12 (filmas)
Göteborg 19 april, 13–16
Litteralund 27 april
Västerås 3 maj

Läs mer om Bokprovningsturnén här.

Foto: Eva Dalin

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.