Luleå stadsbibliotek är en del av stadens kulturella nav

Huvudbiblioteket i Luleå är stadens vardagsrum. Placerat tillsammans med flera andra kulturella verksamheter i Kulturens hus utgör de en mycket betydande del av kulturen både socialt och praktiskt för Luleåborna.

Mitt i Luleå ligger stadens stadsbibliotek som är kärnan för en omfattande biblioteksverksamhet i kommunen. Med ett stadsbibliotek, två bokbussar samt sju biblioteksenheter täcker man upp ett stort geografiskt område. Stadsbiblioteket är inrymt i det kulturhus som Luleå fick för 10 år sedan. Med kulturhuset skapade man en knutpunkt för att kunna samla stadens kulturella verksamheter nära varandra. Byggnaden har med åren sedan blivit vad enhetsansvarig och biblioteksassistent Helene Lagerqvist kallar för Lulebornas vardagsrum.

– Här huserar vi tillsammans med konsthall, turistbyrå, restaurang, café, biljettförsäljning, konserter och konferenser, berättar Helene. Förutom konferensrum finns även två konsertsalar – en stor som tar drygt 900 personer och en mindre som tar max 300 personer.

För biblioteket i sig innebar flytten fler förändringar än att bara komma närmare övriga kulturverksamheter. Utlåning och återlämning blev till viss del maskinellt, och efter en omorganisation byttes bibliotekssystemet ut. Biblioteksväsendet växte och tätnade när man började samarbeta med samtliga kommunbibliotek i Norrbotten vilket för låntagarna betyder att de exempelvis kan använda samma lånekort överallt samt får snabbare tillgång till de medier de reserverar i och med mediesamarbetet i regionen.

Luleå stadsbiblioteket är en punkt där människor möts. De som läser tidningen, studerar och lånar böcker finns kvar men här händer också mycket som är kopplat till gemenskap. Det sociala och det praktiska går hand i hand – för att inte säga i vart annat.

– Vi har bokcaféer, babysång, bok- och filmcirkel för unga, boksläpp, föreläsningar, sagostunder på olika språk, barnsöndagar, Makerspace, spellördag, digitala cirklar och så vidare, berättar Helene. Vi har även en utställningshörna där amatörer kan hyra in sig och ha utställningar.

Var annat år har biblioteket och konsthallen ett evenemang som kallas Bok&bild. Då gör man ett program med både kända författare och konstnärer som föreläser i kombination med utställningar och musik. Men vad av alla aktiviteter som går bäst hem bland Luleborna tycker Helene är svårt att svara på.

– En del aktiviteter har mindre bra uppslutning än andra. Babysång, bokcaféerna och bok- och filmcirklarna är några av de aktiviteter som däremot går bra. Vi har ett biblioteksenhet som jobbar mycket med nyanlända bland annat Lättläst bokcafé som är omtyckt.

Sett på en fem års period har besöken och utlånen sjunkit efter att tidigare ha haft en stigande kurva. Varför kan Helene inte svara på då man hela tiden arbetar aktivt med att utvärdera och omforma bibliotekets program efter besökarnas behov och önskemål.

– Vi håller på att se över hela programverksamheten och den fysiska bibliotekslokalen just nu, säger hon. Vi får bland annat förfrågningar från olika föreningar och privatpersoner som vill vara i biblioteket med sina aktiviteter. En del tar vi vara på och andra inte. Vi har väldigt nära samarbete med våra biblioteksenheter och bokbussar. Vår organisation är teambaserad och i två stora läslustteamen ingår personal från alla biblioteksenheter.

luleå2
Luleå stadsbibliotek – en del av stadens kulturhus

Arbetet på biblioteket fördelas så att alla i personalen har ett pass varje dag i någon av de fyra informationsdiskarna samt är närvarande bland besökarna med visningar och när de sätter upp böcker i hyllorna. Helene önskar att bibliotekspersonalen kunde vara ännu mer ute i biblioteket men konstaterar också att det finns en inre del av jobbet som måste göras. Och öppettiderna är generösa:

– Stadsbiblioteket har öppet sju dagar i vecka förutom juni-aug när vi har stängt söndagar.
För tillfället tycker vi att det räcker, säger Helene. På stadsbiblioteket jobbar 21 personer. I slutet av veckan, på lov och helger jobbar även 5 personer från barnbilioteken hos oss.

Just nu läser Luleborna helst Elena Ferrantes Min fantastiska vännina, Tove Alsterdal Vänd dig inte om eller Linn Ullmans De oroliga. På barnavdelningen toppar Martin Widmarks Modemysteriet, Arne Norlins Här kommer helikoptern och Jeff Kinney Dagbok för alla min fans Satsa allt.

– Under 2016 lånade stadsbiblioteket ut 190 509 medier, säger Helene. Sett till hela biblioteksavdelningen var det 450 329 medier som lånades. 2012 var samma siffra för stadsbiblioteket 227 134 utlån. Vad förändringen beror på vore bra att veta.

Fakta Luleå Stadsbibliotek

Besöksadress: Skeppsbrogatan 17, 971 79 Luleå

Antal filialer: 7 st

Antal anställda: 21 st

Antal utlån 2016: 190 509 st

Antal besökare 2016: 201 249 st

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL