fbpx

Stora små lögner blev tv-serie hos HBO – så drar förlaget nytta av det

I slutet av februari hade tv-serien Stora små lögner – baserad på Liane Moriartys roman med samma namn – premiär hos HBO. Månpocket som släppte pocketversionen av boken i Sverige i november 2016 ser ingen effekt på försäljningen än men tror att det kan komma längre fram. 

För snart ett år sen gavs Stora små lögner av australiensiska Liane Moriarty ut vid Albert Bonniers förlag i Sverige. Sedan dess har också Månpocket utkommit med en pocketutgåva av romanen som givetvis också finns att få i både e- och ljudboksformat.

Stora små lögner har gjort succé och i slutet av februari i år hade tv-serien Big Little Lies som bygger på boken premiär hos HBO. I rollistan finns stora namn som Nicole Kidman och Reese Witherspoon och med glimten i ögat sa Liane Moriarty själv att hennes största rädsla är att serien ska vara bättre än boken i läsarnas ögon men att hon förövrigt enbart är exalterad och starstrucked i en intervju hos Bonniers.

ANNONS

Släppet i pocketformat kom i november 2016 i Sverige. Enligt Klara Johansson om är produktansvarig på Månpocket hade informationen om att boken skulle bli tv-serie ännu inte riktigt tagit fart då.

– Tv-serien påverkade nog inte köpen så mycket då men Liane Moriarity är ett etablerat författarskap hos oss och hon har många läsare, så boken har ändå sålt väldigt bra, resonerar Klara. Nu har serien haft premiär i slutet på februari så det är lite för tidigt dra några slutsatser kring ökad försäljning pga den. Men förhoppningsvis får fler och fler upp ögonen för serien och blir nyfikna på boken, och försäljningen tickar på över tid

Det var när Liane Moriartys förra bok Öppnas i händelse av min död släpptes som pocket 2015 som hennes författarskap slog igenom stort. Två miljoner exemplar har sålts över hela världen och hos Månpocket blev den förra årets mest sålda pocket.

ANNONS

Kan bli aktuellt med omslag i tv-seriens stil

Att en bok blir tv-serie gör enligt Klara att intresset för ett författarskap breddas än mer. Men samarbetet med i det här fallet HBO är relativt sparsmakt. Rättigheter kring filmatisering sköts helt av författarens agentur och från förlagets sida har man ännu inte gjort något omslag som härrör från serien, utan istället klistrat en etikett på de redan existerande böckerna om att boken är aktuell som tv-serie hos HBO.

– Vi får utvärdera om det kan vara intressant att göra en utgåva även med tv-seriens artwork, säger Klara. Vi har också samplat boken på ett förhandsevent som HBO haft för serien och så har vi har spridit info om serie och bok i våra sociala kanaler.

Att arbeta tillsammans med olika media och kanaler istället för att vara konkurrenter är något som Bonniers och Månpocket ser som positivt och vill främja.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Under ett år gör vi flertalet samarbeten på olika nivåer med tv och filmbolag för att samköra våra produktioner, berättar Klara. Alltifrån att vi använder film och tvserieomslag till att vi gör olika samarbeten. Vi ser det enbart som gynnsamt att göra gemensamma satsningar.

De stora framgångarna med den förra boken Öppnas i händelse av min död är dock inget Lianne själv tycker påverkar livsschemat som författare i stort:

– Min vardag har egentligen inte ändrats särskilt mycket även om jag precis kommit hem från den stjärnspäckade premiären av HBO-serien Stora små lögner, baserad på min bok, , säger hon till Bonnier förlagen i en intervju. Men på måndag är jag tillbaka vid mitt skrivbord, knackandes på tangentbordet. Visst kan jag känna att förväntningarna är högre nu än på mina tidigare böcker, men när historien väl drar igång, hänger jag bara med.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.