fbpx

Författare visar upp sina bokhyllor i ny webb-tv-serie

Akademibokhandeln och Storyfire lanserar webbserien Bokhyllan. I varje avsnitt berättar en författare om sin privata bokhylla, sina böcker, sitt hem och sig själv. Medverkande är bland annat Jens Lapidus, Majgull Axelsson, Björn Hellberg och Sandra Beijer.

I mitten av mars har programserien Bokhyllan premiär. Varannan vecka från vecka 11 kommer tre filmade avsnitt med hembesök hos olika författare publiceras online i Akademibokhandelns kanaler. Första säsongen består av totalt 15 avsnitt, ungefär fem minuter långa. Bakom webbserien står produktionsbolaget Storyfire tillsammans med Akademibokhandeln.

Hur uppstod idén till Bokhyllan?
– Bokhyllan är en idé från en av kreatörerna vi samarbetar med. Idén kommer från nyfikenheten om vad de, mer eller mindre, gåtfulla författarna läser för böcker privat samt hur de sorterar sin bokhylla. Hur många böcker har de egentligen? Och vilken bok skulle de ta med till en öde ö? Ja, dessa frågor samt en nyfikenhet kring hur de bor gjorde att vi utvecklade denna idé, säger Nathalie Amelander, projektledare hos Storyfire.

ANNONS

Storyfire, grundat hösten 2015, beskriver sig själv som utvecklare, skapare, producent och förläggare av rörligt material för alla digitala plattformar. Produktionsbolaget, som tidigare samarbetat med Akademibokhandeln kring rörlig bild, presenterade idén med Bokhyllan för Akademibokhandeln. Bokhandelskedjan hade redan planer på att utveckla sin traditionella kommunikation med något mer redaktionellt och direkt nappade på idén. På så vis föddes Bokhyllan.

– Vi kände omedelbart att detta var något vi ville utveckla tillsammans, säger Cecilia Helsing, marknadschef på Akademibokhandeln.

Varför väljer ni att satsa på en webbserie?
– Att jobba med rörligt material på webben är ett led i Akademibokhandelns digitala utveckling. Det rörliga formatet är ett nytt sätt för oss att engagera och inspirera mottagaren på temat böcker och läsning, säger Cecilia Helsing och berättar att webbserien kommer marknadsföras i Akademibokhandelns egna kanaler på hemsidan och i utskick till medlemmar, men också spridas via sociala medier.

ANNONS

Förhoppningen är att tittarna kommer lockas av att få följa med intressanta människor hem och ta del av deras historier kring böcker och läsning. Nathalie Amelander säger att tittarna förhoppningsvis är nyfikna på hur stora svenska författare bor och hur deras privata bokhyllor ser ut. Varje avsnitt blir som ett personporträtt som berättas med hjälp av författarnas bokhyllor. Allt författarna berättar har en koppling till bokhyllan, och på det sättet lär tittarna känna personen bakom författarpennan.

16 författare verksamma inom flera olika genrer kommer medverka i första säsongen av serien. Urvalet har gjorts för att webbserien ska få så bred spridning som möjligt, och enligt Cecilia Helsing är det en blandning av inspirerande personligheter. Nathalie Amelander berättar att de har fått fler ja än vad de hade program att fylla, och de tvingades därför artigt tacka nej till en hel del stora och tunga namn som får vänta till säsong två av Bokhyllan. Med andra ord finns ett lager fyllt med författare som ska få synas i nästa omgång av serien.

– Av de författare som var med denna omgång har vi fått en mycket positiv respons. Trots att hemmet kan vara en känslig miljö att vistas i med ett kamerateam har alla stolt velat visa upp sina skatter i bokhyllan och öppnat upp sina hem för den nyfikna boktittaren, säger Nathalie Amelander.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Följande författare kommer medverka i säsong 1 av Bokhyllan:

Ebba Witt-Brattström
Petter Alexis Askergren
Ellen Ekman
Karin Bojs
Björn Hellberg
Sandra Beijer
Elaine Eksvärd
Helena von Zweigbergk
Bengt Ohlsson
Elisabeth Åsbrink
Lisa Lemke
Johan Unenge
Majgull Axelsson
Dagny Carlsson
Jens Lapidus
Amelia Adamo

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.