Brev från Cosmos – en internetpublicerad novelltidskrift

Den digitala eran ger de ideella verksamheterna möjligheter att i allt större usträckning kunna publicera gratis. Brev från Cosmos startade för snart ett år sen och de ser de stora fördelarna med att ge ut en e-baserad tidskrift.

Brev från Cosmos är en  novelltidskrift på nätet som i första hand publicerar svensk science fiction men också innehåller skräck och fantasy. Tidskriften har sin postadress i Göteborg vilket naturligt bidrar till att den är en informationskanal för vad som händer i science fictionvärlden längs västkusten. Hittills har tre nummer av tidskriften getts ut med ett fjärde på gång till slutet av våren.

Grundtanken med Brev från Cosmos kom i idéestadiet från två saker: Den ena var avsaknaden av en svenskpublicerad tidskrift för science fiction och fantasy och den andra enkelheten i att ge ut något digitalt. Dessutom finns det idag massor av möjligheter för läsarna att ta till sig en e-publikation via allsköns skärmar från smartphones till datorer. Med ett stort antal författare som skriver science fiction på svenska har Cosmosredaktionen sammanlagt en stor källa till material att arbeta med och dessutom ännu fler att nå ut till.

ANNONS

Brev från Cosmos är en avknoppning till Club Cosmos som bildades 1954 och idag är Sveriges äldsta science fiction förening som ännu är aktiv. Tidskriften drivs helt ideellt och är fristående från Club Cosmos men föreningen fungerar som en stöttepelare. Två av styrelseledamöterna i Club Cosmos – Peter Bengtsson och Louise Rylander – är tillsammans med Sandra Petojevic och Patrik Centerwall de som grundade Brev från Cosmos.

– Tidningen innehåller i första hand noveller och vi har hittills haft förmånen att så många begåvade författare har velat medverka, berättar Patrik. De senaste åren har det kommit en liten våg av fantastikförfattare – de flesta ges ut på mindre förlag – och det är dessa som bidrar till tidningen.

Förutom novellerna fylls Brev från Cosmos med recensioner skrivna av redaktionen och illustrationerna står Sandra Petojevic för. Novellerna är också tänkta att varvas med artiklar: Martin Andersson som är en av Sveriges ledande experter på Lovecraft skrev en om monster i HP Lovecrafts historier som publicerades i ett tidigare nummer.

ANNONS

Club Cosmos har en webbsida som fungerar som tidningskiosk för Brev från Cosmos – varje nummer går att hämta där kostnadsfritt. Marknadsföringen sker via olika kanaler på internet och ett växande intresse märks hos de bloggare som skriver om tidskriften.

Vad är ert syfte med Brev från Cosmos?

– Syftet är framförallt att producera en novelltidskrift, eftersom det är något som vi tyckte saknades, och därmed också uppmärksamma att det finns nyskriven svensk science fiction, fantasy och skräck av hög kvalitet, säger Patrik och fortsätter: Vi har gett ut tre nummer hittills samt skapat bra relationer med fantastikförfattare och bokbloggare. Tidningen sprids på Internet och mestadels får vi positiva tillrop och recensioner.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Snart ett år efter första numret har redaktionen börjat bli varm i kläderna och har skaffat sig både rutiner och erfarenheter:

– Det generellt största problemet är att få tiden att räcka till, säger Patrik. Vi gör tidskriften ideellt, vilket betyder att arbetet konkurrerar med allt annat som händer under dygnets timmar. Och detta gör ju att vi då och då måste påminna oss om att vi inte kan göra mer än vad vi orkar och hinner med och planera utifrån det. Det enklaste har varit att hitta författare som vill medverka. Det är verkligen en stor ära att så många vill bidra och det är en väldigt hög kvalitet på novellerna som vi har fått in.

Visionerna inför framtiden är stora men redaktionen håller sig till en stegvis plan med några nummer i åtanke i taget. Projektet drivs av passionen och viljan att sprida bra science fiction och några planer på att göra tidskriften vinstdrivande finns inte.

– Nästa nummer är tänkt att komma ut i slutet av maj och ska ha tema resor. Det blir i första hand rymdresor det kommer att handla om, men även tidsresor kommer att avhandlas. Numret efter det kommer till hösten och temat blir den gången dystopier, berättar Patrik och tillägger: Jag tror det skulle vara väldigt svårt att få en sådan tidskrift att gå runt ekonomiskt. Vad jag vet – men jag är inte helt säker – så var det inga större vinster i t ex Nova Science Fiction och Eskapix för att nämna två numera insomnade tidskrifter.

Foto: Camilla Centerwall

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.