fbpx

Systemhaveri på Kungliga Biblioteket

Ett systemhaveri på måndagsmorgonen ledde till att hela kb.se inklusive sökmotorn Libris gick nere. Just nu fungerar varken webb- eller mejlservrar.

Den som försökte komma in på kb.se för att exempelvis leta information om ISBN-nummer eller göra sökningar i biblioteksdatabasen Libris möttes av felmeddelanden.

Det var en fel i datorhallen som slog ut flera servrar strax efter kl nio på måndagsmrogonen. Även mejlservrarna på kb.se påverkas av störningarna och tekniker jobbar just nu med att få igång utrustningen igen.

ANNONS

– Driften håller på med felsökning, det har varit problem med någon disk. Vi har gått ut med information via Facebook och de kanaler som vi kan nå ut, säger Peter Axelsson, presskontakt på Kungliga Biblioteket.

Än så länge finns ingen prognos på när felet kan vara avhjälpt.

På Facebook skriver Kungliga Biblioteket:

ANNONS

”Vi har för närvarande driftstopp vilket innebär att våra datatjänster inklusive kb.se inte går att nå. Det påverkar även Libris-systemen. Vi felsöker och återkommer med mer information när vi vet hur omfattande felet är.”

Vid 11.30-tiden meddelade KB på sin Facebooksida att problemet inte var löst ännu:

”Våra driftstörningar kommer att fortsätta under hela eftermiddagen. Alla våra webbtjänster ligger alltså fortsatt nere.”

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Libris (LIBRIS: LIBRary Information System) är en gemensam databas för ett stort antal svenska bibliotek, i huvudsak universitets- och högskolebibliotek. I systemet hittar man information om nästan alla svenska böcker och tidskrifter, samt de flesta utländska publikationer som köpts in av svenska forskningsbibliotek.

 

Bild: Kungliga Biblioteket, foto: I99pema

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.