Akademibokhandeln tar obligationslån på 500 miljoner kr

Akademibokhandeln har emitterat ett obligationslån på 500 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att finansiera gamla lån och skulder, nya satsningar och utdelning till ägarna.

Akademibokhandeln såldes av KF sommaren 2015 och har de senaste åren gått igenom rejäla besparingsprogram efter sammanslagningen med Bokia som skedde vid årsskiftet 2012/2013 då de både förlusttyngda kedjorna bestämt sig för att sätta stopp för förlusterna.

Sedan dess har de presenterat två år med vinstresultat, 2015 gjorde Akademibokhandeln ett rörelseresultat på 74,3 miljoner kronor efter avskrivningar och nyligen meddelades att Akademibokhandeln (där Bokus ingår) gjort en vinst på 125 miljoner kronor 2016 (före finansiella kostnader).

Men när digitaliseringen fortsätter så har Akademibokhandeln stora utmaningar framför sig. Trenden i andra branscher är tydlig – försäljning flyttar från butiker till e-handel. Idag meddelade Akademibokhandeln att de emitterat ett stort obligationslån på 500 miljoner kr.

Akademibokhandeln AKB AB (tillsammans med dotterbolag “Akademibokhandelsgruppen“) som driver den marknadsledande bokhandelskedjan Akademibokhandeln samt nätbokhandeln Bokus har framgångsrikt emitterat ett säkerställt obligationslån om 500 miljoner kronor med ett ramverk om 700 miljoner kronor (“Obligationerna”). Obligationerna, med förfallodag i mars 2021, kommer att löpa med en ränta om Stibor 3m + 6,00% med kvartalsvis räntebetalning. Emissionslikviden kommer, tillsammans med företagets egna medel, att användas för fortsatt utveckling av verksamheten, refinansiering av Akademibokhandelsgruppens existerande skuld (som inkluderar tilläggsköpeskilling till tidigare ägare) samt för en engångsutdelning till Akademibokhandelsgruppens ägare, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Obligationsemissionen togs emot mycket väl av marknaden och placerades i huvudsak bland nordiska institutioner med stöd av ytterligare efterfrågan från Kontinentaleuropa. Totalt deltog fler än 70 investerare i den kraftigt övertecknade emissionen som stängdes efter endast ett par timmar av publik marknadsföring.

– Vi emitterar denna obligation för att optimera bolagets kapitalstruktur efter den framgångsrika omstruktureringen av Akademibokhandelsgruppen och vi kommer att fortsätta satsningarna på utveckling av vårt digitala erbjudande samt butikskoncept, säger Maria Hamrefors, VD för Akademibokhandelsgruppen i pressmeddelandet.

(Boktugg söker Akademibokhandeln för ytterligare kommentarer)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL