Författaren Börge Hellström död

Foto: Peter Knutson Bilden får endast användas i litteraturpresenterande sammanhang av Piratförlagets produkter. Fotografens namn skall alltid anges vid publicering!

Succéförfattaren Börge Hellström, ena halvan av Roslund & Hellström, är död. Han blev 59 år gammal.

På fredagen nåddes Boksverige av det sorgliga beskedet att författaren Börge Hellström avlidit. Han drabbades av 2015 av lymfom, en aggressiv lymfkörtelcancer och han har därefter genomgått flera behandlingar. I slutet av januari berättade han att läkarna gett besked om att sjukdomen var obotlig.

– Det har gått så oerhört fort. Vi har vetat om att han var sjuk och det är otroligt sorgligt. Han var en mycket god vän och en sådan kär författarvän som vi har samarbetat med sedan han debuterade som författare. Vi är så ledsna, säger Piratförlagets förlagschef och vd Ann-Marie Skarp till Expressen.

Bokomslag-Tre-minuter
Tre minuter kom ut i juni 2016.

Tillsammans med Anders Roslund skrev Börge Hellström bland annat Tre sekunder, Odjuret och Box 21. I juni 2016 kom deras senaste bok, Tre minuter, som hamnade på plats 13 på listan över de mest sålda skönlitterära böckerna i Sverige 2016.

Författarkollegan Anders Roslund har alldeles nyligen släppt en ny bok, skriven tillsammans med Stefan Thunberg som vi intervjuade i samband med det. Beskedet om Börge Hellströms död tog Roslund hårt. Till Aftonbladet säger han:

– Jag tänker på Börge i presens. Jag fattade inte att jag skulle känna så mycket. Jag har långt till känslor och brukar inte gråta. Jag känner mig helt knäckt.

– Om jag vänder mig om i min skrivarlya så ser jag femtio Börge. Han finns överallt. I 20 år har vi varit beroende av varandra, både som yrkeskollegor och personer. För att kunna skriva de här böckerna har jag tömt Börge, och han mig. Vi har lärt känna varandra på ett sätt som man inte gör så ofta utanför familjen. Jag förlorar inte bara en vän och en yrkeskollega utan också en familjemedlem, säger Anders Roslund till Aftonbladet.

 

Fakta om Roslund & Hellström (källa: Piratförlaget)

Börge Hellström var en av initiativtagarna till KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Han är kriminalvårdsdebattör och har under många år arbetat med missbrukande och kriminella ungdomar.

Anders och Börges vägar möttes när Anders gjorde dokumentärfilmen Lås in dom. När filmen var klar fortsatte Anders och Börge att samarbeta. De märkte att de, trots många olikheter, trivdes tillsammans. De brann helt enkelt för samma frågor.

Samarbetet ledde till romanen Odjuret, som utkom 2004. Den uppmärksammades stort och nådde snart en bred läsekrets.

I dag finns Roslund & Hellströms romaner översatta till ett stort antal språk och de har både prisbelönats och kritikerrosats.

Bibliografi Roslund & Hellström:
Tre minuter, 2016
Två soldater, 2012
Tre sekunder, 2009
Flickan under gatan, 2007
Edward Finnigans upprättelse, 2006
Box 21, 2005
Odjuret, 2004

Bilden, fotograf: Peter Knutson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL