Förlagskollektivet Dockhaveri gav ut Katapultprisvinnaren 2016

Debutromanen Allt jag begär av Henning Brüllhoff fick Katapultpriset för bästa debut 2016. Bakom boken står det experimentella förlaget Dockhaveri, som genom kollektivt skapande vill hitta nya vägar för utgivning utanför de traditionella ramarna.

Personerna bakom förlaget Dockhaveri beskriver sig själva som konstnärer inom textfältet som vill förändra villkoren för publikation och textrelaterad estetik i Sverige. Anna Lindberg, till yrket författare och översättare, är en av de cirka tjugo personer som är engagerade i Dockhaveri. Hon har ingått i olika projekt på förlaget, nu senast som redaktör för Allt jag begär, tillsammans med Hanna Riisager och Moa Schulman.

– Vi startade 2011 som en reaktion på vad vi upplevde som en oseende förlagsvärld som inte kunde läsa våra och andras feminitetsutforskande texter. Vi ville vara ett skrivande förlagskollektiv, ett kollektivt förlagsskrivande, ett förläggande kollektivskrivande. Vi ville ta kål på myten om det ensamma (manliga) författargeniet, berättar Anna Lindberg, och hon beskriver förlagets profil som vildsint, experimentell och prosaskeptisk.

Allt jag begarDockhaveri har trots relativt liten utgivning hunnit ge ut antologier, poesi, dramatik, facklitteratur och prosa. En av romanerna, Allt jag begär av Henning Brüllhoff, kom ut i augusti 2016. I slutet av januari 2017 tilldelade Sveriges författarförbund Allt jag begär Katapultpriset, ett pris på 40 000 kronor som tilldelas skönlitterära författare som debuterat under föregående år. Motiveringen löd: ”Allt jag begär av Henning Brüllhoff är skriven i ett ömt flöde mellan ting, tid och kroppar. Den är lika mycket en förundran inför den växande människans verklighet som en protest mot den.”

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

ANNONS

Vad är det som är speciellt med just den boken?
Allt jag begär är en litterär dissekering av den manliga blicken inifrån en kropp som skaver mot sina kanter. Det kändes som något nytt, något som gjorde oss upprymda och nyfikna. Det är en ömsint, uppriktig och livsfarlig begärsutredning, säger Anna Lindberg.

Hur gick det till när ni hittade Henning Brüllhoff?
– Jag och Hanna har läst Henning under en längre tid eftersom vi gick på Biskops-Arnös författarskola tillsammans med honom för snart tio år sedan. Vi har sett den här texten växa fram och haft ett nära samarbete med Henning inom ramen för Dockhaveri, avslutar Anna Lindberg.

Förutom att skriva för Boktugg frilansar Anna von Friesen som förlagsredaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.

1 kommentar

Kommentarer är avstängda.