Förlagskollektivet Dockhaveri gav ut Katapultprisvinnaren 2016

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Debutromanen Allt jag begär av Henning Brüllhoff fick Katapultpriset för bästa debut 2016. Bakom boken står det experimentella förlaget Dockhaveri, som genom kollektivt skapande vill hitta nya vägar för utgivning utanför de traditionella ramarna.

Personerna bakom förlaget Dockhaveri beskriver sig själva som konstnärer inom textfältet som vill förändra villkoren för publikation och textrelaterad estetik i Sverige. Anna Lindberg, till yrket författare och översättare, är en av de cirka tjugo personer som är engagerade i Dockhaveri. Hon har ingått i olika projekt på förlaget, nu senast som redaktör för Allt jag begär, tillsammans med Hanna Riisager och Moa Schulman.


ANNONS


– Vi startade 2011 som en reaktion på vad vi upplevde som en oseende förlagsvärld som inte kunde läsa våra och andras feminitetsutforskande texter. Vi ville vara ett skrivande förlagskollektiv, ett kollektivt förlagsskrivande, ett förläggande kollektivskrivande. Vi ville ta kål på myten om det ensamma (manliga) författargeniet, berättar Anna Lindberg, och hon beskriver förlagets profil som vildsint, experimentell och prosaskeptisk.

Allt jag begarDockhaveri har trots relativt liten utgivning hunnit ge ut antologier, poesi, dramatik, facklitteratur och prosa. En av romanerna, Allt jag begär av Henning Brüllhoff, kom ut i augusti 2016. I slutet av januari 2017 tilldelade Sveriges författarförbund Allt jag begär Katapultpriset, ett pris på 40 000 kronor som tilldelas skönlitterära författare som debuterat under föregående år. Motiveringen löd: ”Allt jag begär av Henning Brüllhoff är skriven i ett ömt flöde mellan ting, tid och kroppar. Den är lika mycket en förundran inför den växande människans verklighet som en protest mot den.”

Vad är det som är speciellt med just den boken?
Allt jag begär är en litterär dissekering av den manliga blicken inifrån en kropp som skaver mot sina kanter. Det kändes som något nytt, något som gjorde oss upprymda och nyfikna. Det är en ömsint, uppriktig och livsfarlig begärsutredning, säger Anna Lindberg.

Hur gick det till när ni hittade Henning Brüllhoff?
– Jag och Hanna har läst Henning under en längre tid eftersom vi gick på Biskops-Arnös författarskola tillsammans med honom för snart tio år sedan. Vi har sett den här texten växa fram och haft ett nära samarbete med Henning inom ramen för Dockhaveri, avslutar Anna Lindberg.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …