Kändisböcker tvingar författare att ta vanliga jobb

Allt fler brittiska kändisar skriver böcker, eller sätter sitt namn på spökskrivna böcker. Det här leder till att etablerade författare inte längre kan skriva på heltid, skriver The Guardian.

Den irländske författaren Donal Ryan (ännu inte utgiven på svenska) har skrivit tre bästsäljare inom loppet av tre år och dessutom nominerats till Booker Prize och fått flera andra litterära priser för romanen The Spinning Heart (2012).

Men nu har han tvingats återvända till sitt vanliga jobb – trots förskott och kontrakt på ytterligare tre böcker.

– Man kan chansa och hanka sig fram på stipendier och att skriva böcker, men jag hade blivit för stressad. Det är bara inte värt det. Jag har två barn i skolan och huslån att amortera på. Jag hade varit tvungen att sälja massor av böcker för att få ut en bra lön, säger Ryan till Irish Sunday Independent.

Flera författare vittnar om att förskotten sjunkit och att heltidsförfattarna plötsligt fått konkurrens av kändisar.

– Det verkar som att om du är en kändis så räcker det att uttrycka idén att du skulle vilja göra en bok, som (radio-DJ:n) Christian O’Connell gjorde på twitter, så får du ett avtal. Jag måste fortfarande pitcha mina böcker, säger Chris Priestley till The Bookseller.

Medan komiker och Youtubers stormar in på marknaden och i vissa fall får sexsiffriga förskott (i pund) så har professionella författare fått se sina förskott sjunka till så lite som tre- eller fyrsiffriga belopp.

Enligt uppgift förekommer det ofta att kändisar sätter sitt namn på spökskrivna romaner, något som retar etablerade författare.

– Vi kan intala oss själva att läsarna måste förstå att C-kändisar, kända för att öppna förpackningar med make-up på Youtube, inte är kapabla att skriva en 80 000 ord lång roman. Men hela systemet verkar konstruerat för att lura folk att tro att de är det, säger CJ Daugherty (som skriver YA-thrillers, ej utgiven på svenska) till The Bookseller.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL