Lanna bokcafé ramas in av boken

Bokcaféet gör succé i Lanna – trots ortens ringa storlek har familjen Röstlundh drivit upp en omfattande ruljans sedan de importerade idén om att kunna läsa en bok och äta samtidigt till Sverige. 

Det var efter längre utlandsvistelser som familjen Röstlundh, något förbluffat, insåg att konceptet med bokcaféer inte var särskilt utbrett i Sverige. Med erfarenheter från amerikansk och brittisk kultur där bokcaféer är vanliga, kunde de konstatera att bokcaféer som finns här ofta är tillfälliga arrangemang på bibliotek och det påminner inte ens om vad som erbjuds utomlands. (Även om Boktugg skrivit om exempelvis Bjäre Bokhandels café)

Det typiska brittiska caféet är privatägt och drivs i en liten lokal som dignar av gamla böcker man kan läsa ur medan man dricker sitt te och äter paj. I USA är bokcaféerna däremot större och mer konceptuella och på menyn står smuliga muffins och friterade donuts att långsamt avnjuta medan man låter ögonen löpa över textraderna.

Denna bild ger Mats Röstlundh som är pappa till Alexander Röstlundh och man till Maritha Röstlundh. Alexander och Maritha är tillsammans ansiktena utåt i caféet. Lite i bakgrunden sköter Mats det administrativa medan han importerar kaffebönor från Brasilien som sedan rostas i Husqvarna innan det förvandlas till rykande dryck färdig att serveras.

– Det förvånar mig att ingen har kopierat bokcaféerna till Sverige innan, säger Mats när vi talas vid.

Lanna är en litet samhälle väster om Örebro med i runda slängar 400 invånare. Men det är också den mest snabbväxande orten i länet och när familjen Röstlundh kom dit saknades det kommersiell service. Det var då Mats, Maritha och Alexander kom på idén med att öppna bokcafé i den gamla konsumbutikens lokaler.

– I Lanna bodde familjen Lindholm som hade nätbokhandel, berättar Mats. Men de var på väg att flytta till Stockholm i samma veva. Så vi föreslog dem att de skulle lämna kvar sina böcker åt oss att använda som start till bokcaféet. Och det gjorde de. Detta var 2014.

Sedan dess har det gått fort. Trots att caféet bara har öppet tre dagar i veckan är omsättningen nu uppe i 1 miljon kronor per år. En tredjedel av den summan kommer från det egenimporterade kaffet.

– Vi har utvecklats under 2015 och 2016. Idag har vi förutom böckerna presenter, inredning, kläder och smycken och caféet har fått en restaurangdel med fullständiga rättigheter, säger Mats. Det är väldigt uppskattat och vi har både besökare från Lanna och de som kommer långväga. Numera har vi uteservering också, det gör mycket att man kan sitta ute när det är fint väder.

l2
Uteserveringen har gjort susen för caféet.

Caféet ordnar flera evenemang varje år och av dem är ungefär fyra stycken inriktade på böcker – framförallt författarkvällar.

– Vi vill gärna lyfta de lokala författarna, säger Mats. Så utöver författarkvällar har vi ibland boksläpp när någon ger ut en roman. Det är både egenutgivare och de som ger ut via förlag.

Evenemangen är populära – en eller två dagar efter att de lagts ut på facebook och i evenemangskalendern är de ofta fulltecknade. 20-30 personer kan delta – sedan rymmer inte lokalen mer.

Familjen Röstlundh hjälper gärna till och förmedlar sina kunskaper. Mats bror Sven Röstlundh har själv gett ut fyra böcker och med kontakter i Baltikum slussar de gärna den intresserade vidare och tipsar om hur man kan gå tillväga för att ge ut sin bok det hållet.

– Bokförsäljningen här i caféet har låga marginaler, berättar Mats. Den har hållit sig på samma nivå hela tiden. Den typiska bokkunden är någon som kommer in och ska fika, hittar en bok och spontanköper den. Vi har ungefär 2000 titlar på hyllorna där hälften är pocket. I övrigt är det mycket om natur, kartor, resor och hälsosam mat.

En femtedel av böckerna är barnlitteratur. Och för den yngre skaran finns också några väl tummade exemplar att titta i medan man fikar.

– Böckerna blir som en mysig inramning av caféet, säger Mats.

Hedern ligger i det hemlagade

Allt som serveras i Lanna bokcafé är hemlagat och familjen är noga med kvalitén. Kockandet står Maritha och Alexander för och man har stamleverantörer som kommer med råvarorna.

– Vi känner en stor heder i det hemlagade, säger Mats.

l3
Kaffet som serveras är egenimporterat och rostas i Husqvarna.

Bokinköpen står familjen Lindholm i Stockholm fortfarande för. De håller koll och fyller på hyllorna när det behövs. Men de lokala författarnas verk finns i caféet:

– Vi gör själva en deal med de författarna, berättar Mats. Det som eventuellt inte säljs får de hämta hem igen. På så vis är bokdelen inget högriskområde för oss. Tidigare hade vi antikvariat men det säljer tyvärr inte. En del kom in och ville ha vackra böcker för dekoration men mer var det inte. Det är lite sorgligt på ett sätt.

Att det som helhet går så bra för Lanna bokcafé är inget som förvånar Mats. Lanna ligger nära motorvägen, det är lätt att ta sig hit och kundernas behov av verksamheten fanns redan från början:

– Många efterfrågade den här sortens möjlighet innan vi öppnade, säger han. Nu funderar jag faktiskt på att göra franchise av det. Det finns så många tomma gamla butikslokaler på olika platser som skulle passa perfekt för denna typ av verksamhet. Vi skulle gärna se till att de med vår hjälp kunde startas upp så att bokcaféerna kan bli fler i runt om i Sverige.

Lanna bokcafé

Startade: 2014
Omsättning: en miljon kr / år
3 anställda
Ägare: Familjen Röstlundh
Titelbredd: ca 2000 titlar i lager

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL