Staffanstorps kommun satsar på obemannade bibliotek

Med teknikens hjälp kan biblioteket ha öppet när personalen gått hem. I Hjärup har Meröppet bibliotek gjort dundersuccé sedan det infördes i maj 2016.

Generösare öppettider ger större flexibilitet för besökarna. Allt fler instanser i samhället satsar på att låta tekniken täcka upp när personalen har gått hem men man ändå vill ha öppet. Gym och solarium är ställen som genast dyker upp på näthinnan men i Staffanstorps kommun i Skåne provar man nu att göra samma sak på biblioteket. Det är på den lilla filialen i Hjärup man sedan knappt ett år har så kallat Meröppet, vilket innebär att biblioteket är öppet även tidiga morrnar och sena kvällar.
Johan Rasmussen är enhetschef på kultur och bibliotek i Staffanstorp.

– Meröppet gör att vi kan ha öppet varje dag där mellan 06.00-22.00, berättar han.

Projektet med att ha öppet biblioteket i Hjärup på obekvämare tider startade maj 2016, vilket öppnar upp större möjligheter för bibliotekets intention att fungera som en inspirerande och attraktiv mötesplats. Hittills har det varit en succé. Låntagarna kan gå in och ut själva på biblioteket med hjälp av antingen sitt personnummer eller lånekort. Därefter sköter de sig själva och eventuella lån eller återlämnanden av böcker görs maskinellt. Vill man ha mer information hänvisas man till att återkomma när biblioteket är bemannat med personal under dagtid.

– Bibliotek i allmänhet har en oerhört viktig funktion för många människor. Vi arbetar hårt med att bidra till en positiv utveckling gällande läsande och litteratur samt att vi ska bidra till att öka den digitala kompetensen bland kommunens invånare, säger Johan. För låntagare och besökare i Hjärup betyder Meröppet väldigt mycket, då det inte finns så mycket annat i byn att gå till. Hjärups bibliotek har utvecklats till att bli en samlingspunkt där man också träffas för att ha möte, studiecirklar, studera och så vidare.

Besöksantalet på biblioteken i Staffanstorps kommun ökar nu och även om man under några år hade en nedåtgående utlåningstrend planade den ut under förra året.

– Vi ser en tydlig tendens att låntagare lånar allt mindre facklitteratur men att man lånar mer skönlitteratur – detta gäller både på vuxen och barnavdelning, säger Johan. Mest utlånade vuxen skönlitteratur 2016 var Martina Haags Det är något som inte stämmer följt av Ferrantes Min fantastiska väninna. För barn toppade Martin Widmark Modemysteriet tätt följd av Angerborn Sal 305.

Staffanstorpsbiblioteken ordnar många kringarrangemang och att besökskurvan vänder tror Johan kan bero på den positiva effekten när människor upptäcker hur mycket biblioteket har att erbjuda:

– Vi lägger ner ett stort arbete på olika publika arrangemang. 2015 hade vi till exempel 388 arrangemang av skiftande slag som till exempel sagostunder, rytmik för barn, pysselverkstad, teaterföreställningar, skrivarkurser, biblioteksvisningar för barn och för vuxna, författaraftnar, bokcirklar och något vi kallar för Öppen scen där till exempel forskare från Lunds universitet föreläser om aktuell forskning, med mera.

I Hjärup bor många barnfamiljer och även om det inte finns någon specifik statistik över vem och hur många som utnyttjat Meröppettjänsten, så tror Johan att många är föräldrar som kommer lite senare på kvällarna när kvällsmaten är uppäten, disken röjd och barnen nattade. Utöver mindre tekniskt strul med lampor som inte velat funka eller tändas som de ska flyter Meröppet problemfritt.

– Som personal måste man våga släppa taget om sin arbetsplats och låta låntagarna verka i rummet trots att man inte är där, menar Johan. Vi upplever att det fungerar alldeles utmärkt och registrerade användare av Meröppet tar ett ansvar för ”sitt” bibliotek.
Fakta biblioteket i Staffanstorp / filialen i Hjärup

Besöksadress: Blekingevägen 1 Staffanstorp / Ämnesvägen 2B Hjärup
Personal: Staffanstorp: 8 st, Hjärup: 4 st
Mest populära författare just nu:
Vuxna: Martina Haag och Elena Ferrantes. Barn: Martin Widmark och Ingelin Angerborn
Antal utlån 2016: 170 758 st

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL