Bonnierförlagen sålde 14 miljoner böcker 2016 – digitala volymen växer

Håkan Rudels, VD för Bonnierförlagen.

Bonnierförlagen presenterar mängder av siffror för 2016, det mesta utom den totala omsättningen. Försäljningen är den högsta sedan rekordåret 2011 (då man omsatte 1,278 miljarder kronor) och den digitala försäljningen exploderar på alla sätt.

– 2016 var ett fantastiskt år. I vår 180-åriga historia har vi aldrig haft så många olika titlar tillgängliga som under 2016. Det är en milstolpe i vår historia, säger Håkan Rudels, VD Bonnierförlagen.

Eftersom bokslutet inte är klart så kan Bonnierförlagen AB inte redovisa omsättning och resultat. Däremot har de släppt en hel del andra intressanta fakta om hur det gick under 2016.

ANNONS

Ett genomgående tema är att digitala böcker nu börjar synas. Av de 14 miljoner böcker (exemplar) som Bonnierförlagen (Albert Bonniers Förlag, Bonnier Carlsen, Bonnier Fakta, Bokförlaget Forum, Wahlström & Widstrand, Kartago, Bonnier Audio, Bonnier Pocket, Månpocket, Max Ström, Reseförlaget) sålde så var nästan tre miljoner i digitala format. Dvs runt 20 procent.

Däremot är det fortfarande pappersformaten som står för den största delen av omsättningen. Bonnierförlagen uppger att den digitala omsättningen passerade 100 miljoner kronor. Den totala omsättningen landar någonstans mellan 1,133 (2012) och 1,278 miljarder (2011) så medan digitalt står för 20 procent av volymen, uppgav Bonniers i en tidigare artikel på Boktugg att digitala böcker stod för 17% av omsättningen.

Digitala milstolpar

Men en annan intressant digital milstolpe: För första gången översteg antalet sålda digitala unika titlar antalet sålda titlar i fysiskt format. Under förra året gav Bonniers ut hela 1169 digitala böcker, att jämföra med att de släppte 463 nya titlar. Utvecklingen går mot en ökad andel digitalt i takt med att antalet tillgängliga digitala titlar fortsätter att öka.

ANNONS

– Det är alldeles uppenbart att berättelsen står starkare än på länge. 2017 räknar vi med att öka försäljningen med cirka 1 miljon böcker, och av vår totalförsäljning kommer var fjärde såld bok att vara digital, säger Håkan Rudels.

När volymerna av digital försäljning ökar så kan man tänka sig att vi också får se en ebok som blir viral och får en helt galen försäljning på kort tid. Men när Bonnierförlagen summerar 2016 så landade den mest sålda eboken på 10 499 exemplar. Det var Liane Moriarty – Öppnas i händelse av min död. En bok som samtidigt sålde 152 000 exemplar i pocket (årets mest sålda pocket på Bonnierförlagen för övrigt).

55 000 sålda böcker per arbetsdag blir det när man slår ut det över året. De två största försäljningskanalerna för Bonnierförlagens böcker var internet med 34 procent av försäljningen, medan fysisk bokhandel stod för 31 procent.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Årets mest sålda bok alla format: Lars Kepler – Kaninjägaren 266 000 ex

Årets mest sålda barnbok: Martin Widmark – Modemysteriet (LasseMajas detektivbyrå) 87 000 ex

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.