Apple och Amazon avslutar gammalt avtal om exklusivitet

Efter påtryckningar från Tyskland och EU har nu Apple och Amazon avslutat sitt avtal om exklusivitet för ljudböcker. Detta hoppas man ska leda till bättre konkurrens på den tyska marknaden.

Innan Audible köptes av Amazon 2008 skrev företaget ett avtal med Apple som innebar att Audible inte fick sälja ljudböcker till någon annan (förutom på sin egen sajt och senare Amazon) och att Apple bara fick köpa ljudböcker från Audible.

En utredning om kartellbildning startades av tyska myndigheter i november 2015. Enligt uppgift skedde 90% av all nedladdning av ljudböcker i Tyskland genom Apple iTunes eller Amazon/Audible.

– Exklusivitetsavtalet påverkade försäljningmöjligheterna för andra ljudboksförlag eftersom det förutom Audible finns få andra alternatuv. När avtalet nu försvunnit så har Apple möjlighet att köpa böcker från andra leverantörer. Det här kommer att ge ett bättre utbud och lägre priser för konsumenter. Efter en intensiv undersökning och tack vare stöd från EU-kommissionen så lyckades Bundeskartellamt avsluta det här ärendet utan ett formellt beslut, säger Andreas Mundt, president på Bundeskartellamt i ett pressmeddelande.

Audible och Apple avslutade formellt avtalet den 5 januari 2017.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL