fbpx

Adlibris fortsätter satsning på Letto – sålde 10 000 läsplattor 2016

Adlibris tror fortsatt på egna läsplattan Letto som såldes i knappt 10 000 exemplar under 2016. Johan Kleberg, vd på Adlibris, ser att en nyckel till styckförsäljning av skönlitterära eböcker är ett utpris på under 99 kr.

Under 2016 ökade Adlibris försäljningen av böcker med 17 procent till över 1,5 miljarder. Vi var nyfikna på hur stor andel de digitala formaten lyckats ta. Adlibris vill inte avslöja fördelningen men ser en positiv utveckling.

– Försäljningen av e-böcker och digitala ljudböcker växer mer än fysiska böcker. Det står dock fortsatt för en förhållandevis liten andel totalt sett. Vi ser dock exempelvis en mycket positiv utveckling av nya skönlitterära e-böcker när priset mot konsument är under 99 kr, säger Johan Kleberg, vd för Adlibris.

ANNONS

De senaste åren har mycket handlat om framgångarna för Storytel och andra prenumerationstjänster som den mest framgångsrika kanalen för digitala böcker. Men även styckförsäljning har en framtid och ett tillräckligt lågt pris är en nyckelfaktor där.

– Stärkta av detta jobbar vi nu mycket med att digitala ljudböcker ska ha en rimlig prisbild även när kunder köper dem styckvis utan att behöva teckna ännu ett abonnemang. För förlagen och författarna innebär det givetvis att ersättningen ändå blir avsevärt högre än genom abonnemangsförsäljningen, säger Johan Kleberg.

En sänkt moms på eböcker skulle förstås underlätta betydligt då en bok som idag kostar 99 kronor (med 25% moms) skulle kosta ca 84 kr (med 6% moms) om inte f-pris eller marginaler förändras.

ANNONS
Adlibris-Letto-Frontlight-lasplatta
Adlibris läsplatta Letto Frontlight.

Hur går försäljningen av Letto, kommer ni att fortsätta satsa på en egen läsplatta även framöver?

– Vi sålde knappt 10.000 st totalt under 2016 där merparten såldes i Sverige. Vi ser en ökad försäljning i vår Lettobutik och kommer absolut fortsätta satsningen under 2017.

Fotnot: Läsplattan Letto Frontlight är i skrivande stund tillfälligt slut hos Adlibris.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 

Stora bilden, foto: iStockphoto

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.