Ystad bokhandel lyfter de lokala författarna

Sedan 1800-talets slut har det funnits bokhandel vid torget i Ystad. Idag kommer boklådans kunder från världens alla hörn och de möts av både lokala författare och internationell litteratur. 

Ystad bokhandel ligger i centrum vid torget nära kyrkan – en plats i staden där många människor passerar på väg till eller från något i sin dagliga tillvaro. Kerstin Rydholm har arbetat som som platsansvarig i bokhandeln sedan 2005 och är en av personerna i den lilla personalstyrkan som sammanlagt utgörs av två och en halv heltidtjänst.

– Tidigare arbetade jag i en bokhandel i Stockholm, berättar Kerstin när vi talas vid. Den stora skillnaden mot här är nog flödet av människor som strömmade genom köpcentrat där den bokhandeln låg. Här är det mycket mer personligt. Man lär känna sina kunder och vet vad folk gillar. Till och med när jag sitter och gör inköp kan jag tänka att en särskild bok kommer passa i händerna på en viss kund.

kerstin
Kerstin Rydholm är platsansvarig i Ystad bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

 

Det nära och personliga tycker Kerstin gör arbetet både lättare och svårare men framför allt roligare. Ystads bokhandel strävar efter att ha ett brett sortiment. Samtidigt kan man inte ta in hur mycket som helst och Kerstin måste därför ta sig an den kluriga uppgiften att bestämma vad som ska sorteras bort.

– Det gör att man måste engagera sig på ett annat vis, säger Kerstin. Vi är knutna till JB-gruppen och det fungerar alldeles utmärkt. JB gör grundjobbet och sedan köper jag in sådant jag vill ha men som inte är med på deras lista.

Kunderna i Ystad efterfrågar mycket historiska faktaböcker men också romaner och deckare. När Wallander-eran var som störst sköt också efterfrågan på Henning Mankellsböcker i höjden. Idag har den trenden mattats av men på sommaren färgar polis-serien om Kurt Wallander fortfarande av sig på vad kunderna vill ha.

En extra prägel på Ystads bokhandel sätter Kerstin och hennes medarbetare genom att satsa på de lokala författarna – de som lever och skriver i nejderna runt omkring och som kanske annars kan vara svåra att hitta. Genom regelbundna aktiviteter som afternoon-tea på tisdagar välkomnar man kunderna inte bara för att köpa böcker utan också för att mötas tillsammans och lyssna till en lokal författare som håller ett kortare föredrag. Eventen är populära och i snitt gästar 25 – 30 personer varje gång.

– De lokala författarna är främst egenutgivare, berättar Kerstin. Oftast har det stått om dem i lokaltidningen och så ringer jag upp dem. Men ibland förekommer de mig. Många är inne här och berättar att de håller på att skriva en bok. Sedan får de komma tillbaka, visa sin bok och så tar jag ställning. Som egenutgivare tror jag det är viktigt att var aktiv och synas för att lyckas. Majoriteten skriver om saker som de själva varit med om, berättelser ur sitt eget liv.

ystad2
Ystad bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

Läget vid torget tror Kerstin är a och o för att bokhandeln ska nå ut och få de kunder den behöver.

– Det räcker inte med snygga skyltfönster, säger hon. Bokhandeln måste ligga där människorna är och passerar för det man tampas med som liten butik är just att få in folk.

Bokhandeln ägs av Anders Löfberg som också har Söderslätts Bok & Papper i Trelleborg. Till ytan är boklådan i Trelleborg större men tack vare turisterna på sommarhalvåret har Ystads bokhandel en större omsättning.

– Det är fantastiskt att få vara och verka i Ystad, säger Kerstin. Man får input av människor som besöker oss från hela Europa. Vi har mycket böcker på engelska men även franska och tyska för att möta de utländska gästerna och försöker ligga steget före den svenska utgivningen. Ofta kan dessa kunderna tipsa om aktuella böcker som kommer från deras hemland. Att arbeta med böcker är som lite julafton varje dag, det kommer hela tiden nya varor, nya karaktärer att stifta bekantskap med och nya roliga kunder att lära känna.

Kerstins boktips:

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld, Wahlström & Widstrand

-Min senast lästa bok är Sanning och skvaller. Den är en modern variant av Stolthet och fördom. Har man en gång läst Jane Austen kommer man att tycka om Sanning och skvaller som är en skruvad version av sin föregångare där handlingen är förlagd i nutid.

Om Sanning och skvaller:

Familjen Bennet i amerikansk dokusåpa! Den hyllade Curtis Sittenfeld levererar här en modern version av Stolthet och fördom – lika delar Jane Austenhyllning som djärvt litterärt experiment. Sanning och skvaller är en lekfull, smart och underhållande saga för tvåtusentalet som tonsäkert tar sig an frågor om kön, klass, kärlek och familj och ja – stolthet och fördom.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL