fbpx

Håkan Rudels: Affären innebär en förenkling för Bonnierförlagen

Håkan Rudels, VD för Bonnierförlagen.

Håkan Rudels, vd Bonnierförlagen, ser affären där Bonniers köper ut Norstedts ur Månadens bok/Månpocket främst som ett sätt att förenkla administrationen. Han kunde även glädjas åt att 2016 blev ett bra år för bokklubbarna.

– Bokklubbsutvecklingen för oss generellt har såklart varit minskande de senaste åren. Men förra året var ett fint bokklubbsår för oss där vi resultatmässigt slog såväl föregående år som budget, säger Håkan Rudels, vd Bonnierförlagen.

Affären mellan Bonnierförlagen och Norstedts innebär att Bonniers nu blir ensam ägare till Månadens bok och Månpocket som ingått i samma bolag. Enligt Håkan Rudels så kommer verksamheten inte att påverkas särskilt mycket.

ANNONS

– Månadens bok är integrerat i Bonniers Bokklubbar och Månpocket är integrerat i förlagsverksamheten. Men med det sagt så slipper vi driva det i eget bolag. Så detta innebär en förenkling för oss, men mest administrativt.

Även om Norstedts ägt 30 procent av bolaget och därmed Månpocket så har den absoluta majoriteten av titlarna som ges ut där kommit från de olika Bonnierförlagen. Norstedts har ökat sin egen utgivning av pocketböcker och minskat den även hos Pocketförlaget, där man fortfarande är delägare (tillsammans med Piratförlaget).

– Vi har idag och kommer framöver att ha två pocketlinjer inom Bonnierförlagen och dessa är Månpocket och Bonnier Pocket. Ingen ändring där, säger Håkan Rudels.

ANNONS

Norstedts och Bonnierförlagen delar också distributionsanläggning i form av den Bonnierägda Samdistribution, dit Norstedts flyttade från Förlagssystem till Samdistribution under 2016. Ett beslut som fick en del att höja ögonbrynen när det blev klart.

– I alla andra branscher skulle det vara en ickefråga. Tidningar till och med samäger distribution. Att vi skulle ha samma distributör som Bonniers är för mig inget konstigt. Det är med utgivningen vi konkurrerar, sa Otto Sjöberg, vd för Norstedts förlagsgrupp, till Svensk Bokhandel då.

Framtiden för bokklubbar rent generellt är osäker, på ett eller annat sätt ska även dessa digitaliseras. Något som ligger nära till hands är förstås att använda bokklubbarnas medlemsregister när det gäller att rekrytera abonnenter till BookBeat.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Ser ni synergier mellan Månadens bok och Bookbeat som ni nu får större frihet att utveckla dem när dessa intressen inte krockar med Storytel/Norstedts?

– Nej. Ingen skillnad, säger Håkan Rudels.

När det gäller Bonnierförlagen som helhet och hur det gått 2016 så kan Håkan Rudels inte lämna några siffror förrän Bonnier AB går ut med sina årssiffror.

– Men jag kan säga att vi ökar såväl vår omsättning och resultat 2016 mot 2015. Vi hade ett riktigt fint år 2016 och vi ser ett ännu starkare försäljningsår 2017 drivet av grym utgivning, stark digital tillväxt och bra ordning på försäljnings- och kommunikationsarbetet. Mest glädjande av allt är nog att berättelsen som sådan nog aldrig har stått starkare än vad den gör just nu, avslutar Rudels.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.