Målarböcker för vuxna-trenden är inte över – blir bokstavligt mer vuxna

Den som trodde att målarböcker för vuxna-trenden passerat hade fel. I alla fall om man studerar försäljningssiffrorna i USA för 2016. Det kom ut över 3500 nya målarboktstitlar för vuxna och försäljningen ökade 48 procent.

Det har snackats en del om att ”målarböcker för vuxna” passerat sin topp. Men det visar sig nu att det till stor del handlar om att det inte funnits någon utpräglad bästsäljare i segmentet under 2016. På den svenska fackbokstoppen fanns visserligen en, Dagdrömmar : en målarbok av Hanna Karlzon (Pagina förlag).

När Publishers Weekly granskar försäljningsökningen för facklitteratur bland pappersböckerna i USA som Boktugg skrev om igår så visar det sig att målarböcker var en vinnare. Även om ingen målarbok för vuxna sålde lika mycket som bästsäljarna i segmentet gjorde 2015 så ökade den totala försäljningen.

Det kom nämligen en flod av nya titlar. Över 3500 målarböcker för vuxna släpptes under 2016, en ökning med 108 procent jämfört med 2015, enligt Nielsen Bookscan.

Och ännu viktigare – antalet sålda exemplar av målarböcker för vuxna ökade med 48 procent. Med andra ord så är trenden långt ifrån död, däremot har konkurrensen ökat rejält och det är inte längre givet att en ny målarbok blir en storsäljare.

En sökning på Amazon i segmentet Coloring Books for Grown-Ups ger 34 000 träffar (endast de böcker som finns kvar i tryck) varav 3300 titlar kommit ut de senaste tre månaderna. Jämför man detta med siffrorna ovan så inser man att det på Amazon sannolikt finns ett stort antal egenutgivna titlar som inte kommit med i Nielsen statistik.

Bokomslag-Color-Like-You-give-a-fuck
Färglägg svordomar…
Bokomslag-Adult-coloring-sex-positions
…eller sexpositioner. Vuxna målarböcker.

På den amerikanska marknaden för målarböcker för vuxna finns det ett växande utbud av målarböcker som mer bokstavligt är för vuxna. Alltifrån humoristiska böcker där du kan färglägga svordomar till mer vågade målarböcker med nakenmotiv och erotiska.

Så frågan är om den svenska marknaden kommer att få samma utveckling – ett växande utbud av titlar som säljer i betydligt mindre upplagor? Och kanske lite fler humor- och sexmålarböcker?

Foto: vgajic, iStockphoto

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL