fbpx

Anders Jacobsson ger ut fantasyroman på Mörkersdottir förlag

Författaren till de omåttligt populära böckerna om Sune, Bert och Håkan Bråkan har skrivit kontrakt med fantasyförlaget Mörkersdottir, och hans första fantasyroman Mica – dotter av Solfolket kommer släppas i samband med Bokmässan.

Anders Jacobsson har närmare 12 miljoner sålda barnböcker i bagaget, en svindlande siffra som inte många författare får uppleva. Med serier som Sagan om Sune, Berts Dagbok, Håkan Bråkan och de senaste om Kip Jansson, har Anders Jacobsson en särskild plats i mångas hjärtan. Men nu tar Anders steget ut ur sin tidigare comfort zone, och ger sig in i en genre som ligger i tiden mer än någonsin förut – fantasy.

Hans fantasyroman Mica – dotter av Solfolket handlar om Mica, en ganska vanlig tjej som har ett ganska vanligt tonårsliv tills hon upptäcker att det existerar en mörk parallell värld. Allting vänds upp och ner och inget är längre vad det verkar vara, vare sig hon själv, hennes vänner, pojkvän och familj. Till slut leder det till en kamp mellan mörker och ljus, samtidigt som Mica försöker behålla sitt vanliga liv.

ANNONS

– Det här är naturligtvis långt ifrån Sagan om Sune, Berts Dagbok, Håkan Bråkan och böckerna om Kip Jansson. Men för fem år sedan började jag fundera över något nytt och då kom Mica in i mitt liv, säger Anders Jacobsson i ett pressmeddelande och berättar att han inför arbetet med boken har gjort research kring sägner, sagor, olika vetenskapliga inriktningar, astronomi, religiösa trosuppfattningar, främmande språk och mytologi.

– Jag har ju själv levt ganska mycket i en fantasivärld och det finns säkert många likheter mellan mig och Mica. Friheten, både när det gäller vad vi ser som viktiga saker och livet och vår önskan om hur livet ska bli, där finns nog likhetstecknen mellan oss.

Frida Rosesund, förläggare på Mörkersdottir förlag, berättar att Anders själv inte kände till Mörkersdottir sedan tidigare, utan att det var Anders illustratör Lars som förde dem samman.

ANNONS

– Han letade efter ett nischat förlag som kan förvalta hans bok på ett bra sätt och vi klickade väldigt snabbt, säger Frida Rosesund.

Vad var det som gjorde att ni fastnade för Anders manus?
– Jag fastnade framförallt för karaktären Mica, en riktigt frisk fläkt som går sin egen väg och som dessutom är väldigt rolig. Och så är jag väldigt svag för böcker som börjar i en vanlig, lite tråkig vardag och övergår i något helt annat. Det blir en häftig kontrast mellan den mörka fantasyvärlden där liv verkligen står på spel och den ordinära skolvardagen med läxor och prov. Att Anders har humor visste jag ju sedan tidigare då jag älskar Sune och Bert, men att han även hade en mörkare fantasysida var en överraskning. Och att kunna mixa dessa i en och samma bok är verkligen en bedrift. Det blir magi på riktigt.

Kommer ni arbeta på något särskilt vis med den här boken?
– Anders har ett team bakom sig som har en hel del planer för Mica, inte bara som bok utan även i andra former. Men vi är fortfarande på ett tidigt skede i planeringen så än så länge kan jag inte säga så mycket mer.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Anders själv verkar än så länge nöjd med sitt val av förlag:

– Förlaget är nischat mot fantasy och ungdomsromaner och den respons jag mötte har jag nog aldrig mött förut. Jag fick ett väldigt fint mottagande när jag presenterade mina idéer och det var därför enkelt att gå vidare med boken, säger Anders Jacobsson om Mörkersdottir.

Redan nu finns planer på en uppföljare om Mica, även om ingenting är spikat ännu. Först återstår  det att se hur Mica – dotter av Solfolket kommer tas emot. Vi på Boktugg gissar i alla fall vi inte kommer vara ensamma om att nyfiket kika in i Mörkersdottirs monter på Bokmässan i höst.

Bilden: Anders Jacobsson och Frida Rosesund.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.