Wired fyller januaritidningen med science fiction

Den amerikanska tidskriften The Wired har gjort sig känd för att ligga i framkant och skriva om de viktiga trenderna och innovationerna. I januarinumret 2017 gör man det med hjälp av science fiction-författare.

Tidningen Wired startade 1993 och har sedan dess fokuserat på hur nya teknologier påverkar kultur, ekonomi och politik och beskrev sig själva som ”the Rolling Stones of technology”. Det var i den tidningen som dåvarande chefredaktören Chris Anderson i en artikel 2004 myntade begreppet ”Long tail” som senare blev en hel bok om hur ehandel gynnar backlist inom bland annat bokbranschen.

Wired-omslag-januari-2017Dessa artiklar brukar vara baserade på fakta, intervjuer med forskare och andra innovatörer. För första gången väljer nu Wired att ägna ett helt nummer åt skönlitterära texter – science fiction.

Anledningen är att utvecklingen just nu går så rasande fort att det är svårt att urskilja hur framtiden kommer att se ut, menar redaktören Scott Dadich på Wired.

– Ibland får du en klarare bild av verkligheten om du tar dig tid att drömma lite. Så vi kontaktade ett antal av våra favoritförfattare och gav dem en enkel uppgift: välj en sannolik innovation eller förändring i världen och spinn vidare på ett scenario i närtid. Fastna inte i nutid. Se vart ditt sinne tar dig. Fantisera. Ha kul, skriver Dadich.

Själva berättelserna blir dock inte enbart kul, tvärtom är ett par av dem dystopiska. Bland författarna finns N.K. Jemisin som fick 2016 års Hugo Award för The Fifth Season (ej utgiven på svenska) och Charles Yu som skriver på HBO:s Westworld liksom James S.A. Corey, Etgar Keret, Lydia Millet, Ben Lasman, John Rogers och Glen David Gold.

Tidningen går att köpa i välsorterade pressbyråer – men Wired lägger också ut materialet på nätet så här kan du faktiskt läsa hela The Fiction Issue.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL