Julkalender 2016 – lucka 21: Anna von Friesen

I lucka 21 tittar en av Boktuggs skribenter fram. Anna von Friesen tipsar om tre böcker som förmodligen inte hinner fram till julafton, men som kan passa som läsning i mellandagarna.

Förutom att jobba som skribent för Boktugg är Anna von Friesen redaktör och korrekturläsare åt flera olika bokförlag. Hon vill poängtera att hon inte är formgivare (långt ifrån) utan att hon bara tyckte det var roligt att högst amatörmässigt julpynta fotot på sig själv.

– Jag har precis avslutat ett redaktörsjobb med den avslutande delen i fantasytrilogin Hallahem. Det har varit väldigt roligt att jobba med fantasy, nordisk folktro, vänskap och kärlek – typ allt som jag gillar – på en och samma gång.

fifthseasonSkönlitteratur: The Fifth Season av N.K. Jemisin
– Första delen i en trilogi vid namn The Broken Earth. Det här är modern fantasy i sin bästa form, där det är lätt att dra paralleller till vår egen verklighet även om handlingen utspelar sig i en fiktiv värld. Utanförskap, människors lika värde och en natur som gör uppror. Makalöst intressanta och okonventionella karaktärer och en grym berättarteknik. Serien är inte översatt till svenska, men finns att få tag i på engelska.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

mens

Facklitteratur: Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry
– En bok som jag önskar fanns när jag gick på högstadiet. Clara Henry mixar intressant fakta om mens (vem visste att mensvärk i själva verket är mjölksyra i äggstockarna? Inte jag i alla fall!) med peppande texter om självkänsla och hur det är att vara tjej. Framförallt ifrågasätter hon det bisarra i att det är pinsamt att ha mens, och att prata om mens, när det är något som hälften av alla människor har gemensamt. Jag rekommenderar den här boken varmt till alla som känner en yngre tjej, alla som själva har mens eller som bara är intresserade av att förstå mer om vad det innebär. Dessutom finns här ett grymt recept på hallongrottor (rekommenderas till alla med PMS).

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

pumpanBarn/ung: Den underbara pumpan av Lennart Hellsing
– Jag hittade den här boken hemma hos min mamma häromveckan och blev kastad 25 år tillbaka i tiden. En helt underbar bilderbok som handlar om Storbjörn och Lillbjörn och hur de planterar en pumpa i sin trädgård som så småningom växer sig helt enorm. Allting är bara så mysigt, fint och härligt, som feelgood för barn. Boken finns tyvärr inte i handeln längre, men kan säkert hittas begagnat och på bibliotek.

 

Vad händer i julhelgen?
– Så lite som möjligt, i kombination med mycket ischoklad. Min jullektyr består av samtliga Harry Potter-böcker, det allra bästa sättet att spendera sin ledighet. Kanske sticker jag ut näsan från under täcket lagom till nyår, vi får se.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL