Litet förlag i konkurs – alla drabbas

Förlagsdrömmen slutade med konkurs för Nina Larsdotters Litet förlag. Förutom Nina själv drabbas även en av förlagets författare, Kristina Svensson hårt. Ännu en påminnelse om att det är tufft i bokbranschen.

Hur skriver man om en konkurs där man redan känner flera av de inblandade? Kanske genom att gå tillbaka i tiden då allt började.

Resan mot ett eget förlag började när Nina Larsdotter i augusti 2011 gick Ordfronts skrivkurs ”Att skriva krim”. Redan då hade hon bestämt sig för att det skulle bli en bok och hon hade inga planer på att skicka in manuset till förlag och sitta och vänta.

Istället läste hon på om egenutgivning och bokbranschen. Pratade med både författare och förläggare och andra som hade kunskaper om hur det fungerade. Slutligen sa hon upp sig för att satsa helhjärtat på skrivande och att bygga upp ett förlag.

– Under hösten 2012 skrev jag på min bok och smidde planer för att starta ett förlag. I januari 2013 skickade jag in pappren för att registrera företag, då hade jag redan funderat på förlagsnamnet sedan september, berättade Nina.

Hösten 2013 kom de första titlarna ut på Litet förlag, en av dem var Ninas egen debutroman Annan påföljd. Hon lyckades nå ut på ett sätt som många andra småförlag inte gjorde och vissa av förlagets titlar sålde bra, medan andra inte gjorde det.

En del i marknadsföringen var den webbaserade tidningen Litet magasin där hon skrev om författare och böcker även från andra förlag.

Första året omsatte förlaget 363 tkr och gjorde en vinst på 40 tkr och under 2014 dubblades omsättningen till 809 tkr med ett överskott på 112 tkr. Allt såg ut att vara på rätt väg. Men det fanns ett problem. Det fanns fortfarande inget utrymme för lön till Nina själv.

– Nej, det var nästan tvärtom. Jag tog på mig konsultuppdrag där intäkter gick in i företaget och i praktiken täckte underskott i förlagsverksamheten, berättar Nina.

Det är förstås inget ovanligt, så ser verkligheten ut för många småföretagare. Att starta ett företag oavsett bransch och få det lönsamt tar ofta tid och kräver kapital. Även om Litet förlag i vissa fall hade utgivningsavtal som byggde på att författaren var med och investerade så gjordes även en del traditionella utgivningar där förlaget stod för hela investeringen. Något som binder kapital.

Våren 2015 kom författaren och tidigare egenutgivaren Kristina Svensson och Nina Larsdotter överens om utgivning av #författarboken – från idé till releasefest. De kände varandra sedan tidigare och Nina var en av dem som Kristina intervjuade under arbetet med boken.

– Huvudskälet var att få en billigare distributionslösning än vad jag kunde skaffa på egen hand till #författarboken. Men jag såg också fram emot samarbetet med vad jag uppfattade var en driftig, smart och ärlig person som hade roliga idéer för bokbranschen. Jag hade flera utgivningserbjudanden som jag utvärderade mot varandra men Nina Larsdotter erbjöd mig bäst villkor, säger Kristina Svensson.

Det var ett hybridupplägg där författaren skulle få 70% av intäkterna och där både Kristina och Litet förlag satsade i utgivningen, både pengar och arbete. Kristina Svensson betalade bland annat 20 tkr för tryckningen av boken.

– Jag stod, förutom för själva manuset, för redigering, korrekturläsning, tryck samt skickade recensions- samt pliktexemplar. Jag la också ner tid och pengar på innehållsmarknadsföring och annonser i sociala medier, samt höll kurser, för att sprida boken, berättar Kristina.

Under 2015 sjönk Litet förlags omsättning till 456 tkr samtidigt som resultatet blev en förlust på 84 tkr. I maj 2015 kom två titlar på förlaget, Snöleoparden av Mikael Köhler Larsson och En god gärning av Christina Granbom. I juni släpptes #författarboken av Kristina Svensson. Sedan blev det bara ytterligare en titel det året, en novellantologi med titeln I skuldens skugga.

Nina Larsdotter bestämde sig för att ta en anställning igen och sedan hösten 2015 jobbar hon åter som lärare. Förhoppningen var att sköta förlaget vid sidan om men under 2016 blev läget alltmer kritiskt för förlagets ekonomi.

– Under de här åren tog jag inte ut en krona ur förlaget, varken i lön eller utdelning. Inte ens intäkterna från min egen bok. Samtidigt så kom jag till en punkt där jag inte kunde stoppa in mer privata pengar i förlaget. Jag fick rådet att begära företaget i konkurs vilket jag till slut kände mig tvingad att göra, säger Nina Larsdotter.

Kristina Svensson berättar att hon skickade en faktura på 28 570 kr som motsvarade hennes andel av intäkterna för försäljning av författarboken från utgivningen fram till april 2016, vilket var den senaste redovisningen hon hade fått från förlaget. Men innan fakturan förföll till betalning försattes Litet Förlag i konkurs den 23 november.

– Jag ville vara schysst och väntade därför länge med att kräva de pengar som förlaget var skyldiga mig. Med facit i hand borde jag inte ha gjort det, säger Kristina Svensson som känner sig besviken eftersom hon sannolikt inte kommer att få ut några pengar ur konkursboet som dessutom äger de böcker som fanns kvar på lagret.

Boktugg har varit i kontakt med konkursförvaltaren som dock ännu inte hunnit gå igenom hela ärendet. Med erfarenheter från tidigare förlagskonkurser är det ytterst sällsynt att det finns pengar kvar till författarna. Även intäkter från förlagets försäljning av böcker under julhandeln landar i konkursboet.

– Jag ville så mycket med Litet förlag. Det känns så fruktansvärt trist att det skulle sluta på det här sättet. Jag förstår att alla författare som drabbats är besvikna på mig och det är klart att jag tänker på vad jag kunde gjort annorlunda för att undvika en konkurs, säger Nina Larsdotter.

– Jag vet ännu inte hur mycket pengar jag kommer att förlora på den här konkursen, det återstår att se när konkursförvaltaren har gått igenom alla siffror, säger Kristina Svensson som tidigare i höst kom ut med boken 10 misstag författare gör, skriven tillsammans med Kim M Kimselius och Lennart Guldbrandsson.

En förlagskonkurs skapar inga vinnare. Den enda som kan räkna med att få betalt för de timmar som hen lagt ner är konkursförvaltaren. Alla andra har förlorat pengar.

Läs mer
En som har erfarenhet av både författarskap och konkurser är Björn Flintberg som skrivit boken Kraschen – en bok om kriser, konkurser och andra baksidor med entreprenörskap. Vi bad honom berätta mer om hur en konkurs slår mot ett förlag och dess författare – och ge några råd för att inte hamna i den situationen. Läs den artikeln här >>

 

Fotnot: 10 misstag författare gör är en bok där Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson med glimten i ögat delar med sig av egna och andras misstag i författarskapets djungel. Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.