Julkalender 2016 – lucka 17: Björn Engström

En vecka kvar till julafton och då tar vi oss till Björn Engström på Pocket Shop, Malmö central för att få lite boktips och en liten lägesrapport från julhandeln.

– Julhandeln har precis kommit igång på allvar på Malmö Centralstation, det är full fart och det är alltid lika roligt. Så här runt jul blir det många snabba tips, många resenärer har bara någon minut över innan tåget går och då kan man ju passa på att fixa en julklapp hos oss, säger Björn Engström som är butikschef på Pocket Shop Malmö C.

Butiken öppnar redan kl 06.30 på morgonen för att nå de tidiga pendlarna och har öppet som vanligt fram till 21.00 på vardagarna. Varje gång ett tåg rullar in kommer det en våg av människor som passerar butiken och i bästa fall lockas in för ett snabbt besök. Samtidigt som många andra vandrar runt på centralen i väntan på nästa avgång.

– Vi har extrabemanning hela sista veckan – redo att stå till tjänst med julklappstips och presentinslagningar! Har man inte hunnit fixa det sista innan dess står dörrarna öppna fram till Kalle Anka börjar på julafton också, säger Björn med ett leende.

När vi ber honom om några boktips enligt känd mall så hittar han tre kandidater i våra olika klasser:

Bokomslag-En-amerikans-forlustSkönlitterär: En amerikansk förlust av Philipp Meyer
– Bland det bästa jag läst i år! Om två barndomsvänner som försöker lämna en stad som gick under efter stålindustrins kollaps. Arbetarklassångest med ett krisande USA som kuliss och fantastiskt språk som största behållning. Känns extra aktuell i dessa Donald Trump-tider.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

 

Bokomslag-TimbuktuFackbok: En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diaktié
– Mångbottnat om rasism och att söka sina rötter. Genremässigt mycket lyckad blandning av biografi och reportagebok, som går på djupet med arvet efter slaveriet. Den ovanliga sortens bok som hänger sig kvar länge efter avslutad läsning.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

 

Bokomslag-Fantastiska-djurBarn/ungdomsbok: Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström
– En hjärtsmältare som vuxna har lika stor glädje av som barnen. Superfint illustrerad och fullproppad med rolig fakta, en perfekt julklapp!

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

 

Slutligen, hur firar du jul själv och vad har du sparat för bok att läsa?
– Jag firar jul med familjen i Örebro. Får äntligen träffa systerdottern Moa som får uppleva sin första jul, det ser jag mycket fram emot. Jag tar med mig Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr, som jag gått och sneglat på hela julhandeln, berättar Björn.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL