Julkalendern 2016 – Lucka 13: Sanja Matonickin

Sanja Matonickin är bibliotikarie på sjukhusbiblioteket i Helsingborg och även verksam fotograf. Där möter hon människor i livets alla skeden och hjälper dem att finna något att läsa. Inför jul och helger ger Sanja sina personlig favorittips i lucka 13.

Skönlitteratur
Slavenka DrakulicMarmorhud av Slavenka Drakulić. Slavenka Drakulić är en mästare på att, utan övertydligheter, suga in läsarna i sitt berättande. Den här smärtsamma boken tar upp en infekterad mor- och dotterrelation där skuld och skam ligger som en klassisk grund.

Efter att en ung konstnärinna gjort en marmorstaty av sin vackra men känslokalla och frånvarande mor, försöker modern begå självmord. Medan dottern vakar hos henne väcks minnen från det förflutna och hon konfronteras med sin uppväxt hon länge försökt hålla på avstånd.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

 

Facklitteratur

martin-bogren-italiaItalia av Martin Bogren

Martin Bogren tillbringade åren 2013-2015 i Italien där han arbetade fram sitt material till den vackra och poetiska fotoboken Italia. Boken är en hyllning till landet och människorna där. Förutom de magiska bilderna så är boken i sig väldigt vackert formgiven och är en ren och skär lycka att bläddra i.

Fram t.o.m. 5/2-2017 kan man dessutom se Martins Italia på Fotografiska i Stockholm.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

Barn/ungdomsbok 

charlotte-sometimesCharlotte varannan dag av Penelope Farmer. När Charlotte vaknar efter sin första natt på internatskolan blir hon förvirrad när alla, inklusive lärarna, plötsligt kallar henne för Claire. Hon verkar dessutom befinna sig 40 år bakåt i tiden. Månaderna passerar och Charlotte och Claire fortsätter att på ett mystiskt sätt byta liv med varandra på nätterna. Charlotte får allt svårare att hänga med i att ständigt växla mellan de två tiderna, världarna men framför allt mellan de två personerna. Flickorna träffas aldrig men kommunicerar med varandra genom att skriva små anteckningar.

Och ja, The Cure’s underbara och vemodiga låt Charlotte Sometimes, är inspirerad av boken.

Köplänk: Bokbörsen

 

Vad läser du själv i julhelgen?

hon-som-alskade-honom– Jag läser Hon som älskade honom av Sara Kadefors

Något med den här boken gör att jag inte vågar släcka lampan på kvällen. Jag blir Malena, huvudkaraktären. Mörkrädd, skakig och ur balans.

Malena, som flyr huvudstaden av fler och fler skäl för varje nytt kapitel, hyr en stuga i skogen i ”den sörmländska avkroken”. Där utspelar sig en dämpad kamp mellan att trotsa rädslor som har med relationer och nattsvart mörker att göra och en stark önskan att leva sitt liv på egna villkor. Ett liv som skulle innebära att ge efter men med en klar risk för ett djupare och hårdare fall.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Fotograf: Sanja Matonickin

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL