Vad är grejen med fantasyförfattare och initialer i författarnamnet?

JK Rowling, JRR Tolkien, CS Lewis – många fantasyförfattare genom tiderna har förkortat sina förnamn i initialer. Men hur kommer det sig? Vem var först? Vi frågar tre fantasyexperter om möjliga teorier.

Många är vi som har slukat stora fantasyförfattare som CS Lewis, JRR Tolkien, JK Rowling och George RR Martin. Fler än vi har antagligen noterat fenomenet att många författare i just den här genren väljer att använda initialer i sitt författarnamn. Teorierna kring varför det har blivit så varierar, och ingen verkar riktigt ha något fullständigt svar. En vanlig uppfattning är dock att trenden började med JRR Tolkien och CS Lewis, och därmed inspirerade andra författare att göra likadant, kanske delvis för att kategorisera sig inom genren.

Karin Waller, butikschef på Science fiction-bokhandeln i Malmö, säger att det såvitt hon vet beror på olika orsaker:

– När det kommer till Rowling är det för att förlaget ville dölja att hon var kvinna, så att folk skulle köpa böckerna även till pojkar. När det gäller Tolkien skulle jag tro att det är praxis från hans akademikerkretsar, när det gäller Martin är det antagligen för att särskilja honom från Beatles producent.

Science fiction- och fantasyexperten E.S.R Lundin tror att det har med marknadsföring och genrebestämning att göra, och att det antagligen finns ett enkelt svar:

– JRR Tolkien och CS Lewis valde att göra det och därför blev det en av signalerna som informerar bokköparen att detta är fantasy. Då tar alla efter, författare som vill sälja in sig, förläggare som vill sälja böcker, alla vill följa John. Enkelt flockbeteende, imitera sin hjälte och smart marknadsföring i ett slag, säger Lundin men poängterar att detta är hans egen teori.

En författare som själv skriver fantasy är UP Enna, som tidigare i höst debuterade med boken Den åttonde dimensionen. Hans riktiga namn är ganska tråkigt, säger han själv, och han ville ha ett författarnamn som är lätt att komma ihåg. Därför valde han pseudonymen UP Enna.

– Jag hade uppmärksammat just detta med initialer bland fantasyförfattare, och det var delvis därför jag valde min pseudonym. Det var lite grann med glimten i ögat till övriga branschen, jag ville göra ungefär likadant. UP är mina riktiga initialer, och ”P Enna” kan även läsas som ”Penna”, vilket är lite roligt för en författare, säger UP Enna.

Var det någon särskild författare du hade i åtanke?
– Mina barn är uppvuxna med JK Rowling, så det var väl henne jag tänkte på i första hand. Men annars är det en trend som jag har noterat generellt i branschen.

UP Enna säger att han bara kan göra en vild gissning om varför fenomenet har uppstått, men han tror att det delvis har med genrens mystik att göra. Kanske vill författarna behålla lite av det mystiska och känslan av andra världar även kring sin egen person.

Exempel på övriga fantasyförfattare som använder sina initialer kan nämnas NK Jemisin, RA Salvatore, LE Modesitt, PC Cast, PN Elrod, EK Johnston, VE Schwab, RS Belcher, MC Planck. Bland andra.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL