Mariette Lindstein byter till Forum och lanseras utomlands

Mariette Lindstein har gjort succé med Sekten på Dimön och Sekten som återuppstod. Inför tredje delen i trilogin, Sektens barn, byter hon förlag till Forum i Sverige. Dessutom har böckerna sålts till flera länder. 

Hon var under många år fånge i USA:s scientologkyrka men lyckades till sist fly. Tillbaka i Sverige samlade hon sina livserfarenheter i en deckartriologi där hon berättar om hur sektmedlemmar kan styras genom manipulation och maktmissbruk. De hittills två utgivna böckerna har gjort succé i Sverige och nu byter Mariette till Forum förlag i samma veva som böckerna sålts till förlag i flera andra länder.

Jag och Mariette talas vid en onsdag mitt i hennes pågående turné av specialföreläsningar och boksigneringar. Trots att hon landade hemma i Halmstad sent i går kväll svarar hon med sprudlande röst i telefonen:

– Det har varit en jättekul höst, men man blir lite trött ändå. Senaste veckan har jag och min man varit på en liten västkustturné med fyra föredrag. Under föreläsningarna berättar jag om mitt liv från det att jag gick med i scientologerna fram till skrivandet av böckerna. Det allra roligaste är att prata på skolor inför en fullsatt aula. Särskilt för gymnasieungdomar som är i den åldern att de alldeles snart ska ta klivet ut i livet. När jag skrev böckerna gjorde jag det medvetet med ett språk som är enkelt och lättläst så att alla ska kunna ta dem till sig.

Mariette var 19 år gammal när hon och hennes pojkvän gick med i scientologerna. Egentligen skulle hon – driven av sin skrivarglöd – ha sökt till journalisthögskolan just då men sekten kom emellan. De första åren som medlemmar bodde hon och pojkvännen i Malmö och kunde leva ett någorlunda normalt liv. Men efter en flytt till USA gick allt över styr och livet i sekten förvandlades till ett helvete. Det skulle sedan ta över tjugo år innan tillfället att fly därifrån kom – ett tillfälle Mariette väntat på i flera år. Under tiden betraktade hon förfasad sektledarens uttalade psykopati samtidigt som hon utvecklade en god kännedom om hur manipulation fungerar.

– Böckerna är helt baserade på verkligheten, berättar Mariette. Det är så här det går till hur osannolikt hemskt det än verkar. Mitt syfte idag är att upplysa människor om detta. En ond människa behöver inte se ond ut. Tvärtom.

Den första tiden efter flykten bodde Mariette och hennes man i ett soligt San Fransisco, uppslukade av att lära känna den värld de en gång lämnat och som förändrats drastiskt under deras tid i sekten.

– Jag gick klädd i samma 80-tals kläder jag haft när jag gick med i scientologerna, säger Mariette. Jag visste inte hur internet fungerade, hade ingen mobiltelefon eller ens ett pass. Vi hade fullt upp med att hitta tillbaka. Det var först när vi kom till Sverige och vintern här som allt kom i kapp mig. Jag började få mardrömmar och kunde vakna mitt i nätterna med panikångest.

Pulitzer Prizebelönade journalisten Lawerence Wright i New York skrev 2013 boken Going Clear: Scientology, Hollywood and the Prison of Belief. Under researcharbetet sökte han upp Mariette och de två knöt kontakt. Det var också Wright som senare uppmanade Mariette att själv berätta om sina upplevelser.

– Han var den första jag pratade med om allt som hänt, säger Mariette. Han var ganska hård och menade att det var min plikt att berätta. Skriv en spänningsroman om det, sa han.

Med Wrights ord kastade sig Mariette ut i författarskapet. Hon sa upp sig från jobbet och började skriva sin historia.

– Det var här magin kom in, skrattar hon. På något vis fick jag pengar så att jag kunde klara mig medan jag skrev. Det finns två vägar att gå som avhoppare – antingen håller man käften och då lämnar de en ifred. Eller så talar man ut och då kommer de att bekämpa en med alla medel. Och de har massor av resurser för detta.

Sekten-pa-Dimon-Bokomslag-Mariette-LindsteinMen det hotet var inget Mariette tog hänsyn till. De två första böckerna i trilogin har fått ett fantastiskt fint mottagande, legat bland topp 10 i pockethyllan hos Adlibris och bok nummer ett, Sekten på dimön, belönades med bästa deckardebutpris under Crime Time Gotland i år.

– Det har gått över all förväntan, säger Mariette. Men det finaste är hur många läsare som hör av sig. Det vanligaste är att människor känner igen sig. Det behöver inte handla om en sekt, det kan handla om en mobbingsituation eller misshandel. När jag och min man kom ut från scientologerna märkte vi att maktmissbruk och manipulation finns överallt i världen. Problemet finns överallt.

Hösten 2017 kommer trilogin att ges ut i flera länder utomlands. Förlag i Polen, Tyskland, Nederländerna och Norge har köpt upp den och på bokmässan i Frankfurt tog Harper Collins in böckerna och kommer att ge ut dem i Storbritannien, Australien och Canada.

Var tror du det stora intresset utomlands kommer ifrån?

– Jag har en väldigt flitig agent, säger Mariette, en riktig superagent: Maria Engberg på Engberg Agency. Dessutom är det ett aktuellt ämne.

För ett par månader sedan bytte Mariette förlag till Forum. Böckernas framgång hade gjort kraven på kringarbete och marknadsföring så stora att den växte ur kapaciteten hos det mindre förlaget Mörkersdottir som var tidigare utgivande förlag.

– Mörkersdottir trodde på mina böcker från första början och har varit ett jättebra förlag att jobba med, men till slut gick det helt enkelt inte längre, säger Mariette. Vi skildes åt som goda vänner och nu är det en lättnad att slippa marknadsföringsdelen.

Att ha kommit till ett större förlag innebär att Mariette nu kan lägga mer tid på det hon verkligen vill: att skriva.

– Jag älskar att resa och eftersom jag är tvåspråkig är intervjuer en helt naturlig sak även utomlands, säger Mariette. Men det viktigaste för mig är att få tid till att skriva mellan varven, det är det som driver mig. Jag mår så bra av att skriva.

Nu arbetar hon på nästa bokserie – även den thrillers med sekten som det centrala ämnet. Men här handlar det mer om sekters inflytande på hela samhället.

– Mina första tre böcker fick jättefina recensioner, säger Mariette. Men det händer att någon ifrågasätter dem och menar att jag överdriver. Det är det enda som irriterar mig – för tyvärr är sanningen så här hemsk. Detta händer. Vi människor är flockdjur – man kan bara titta på USA där 50 procent av befolkningen nyss röstade på en galning. Psykopater är karismatiska och har pondus – det är därför människor lyssnar på dem. Jag har inte alla svaren på varför vi följer onda ledare eller varför vi förälskar oss i någon som inte är bra för oss. Men jag kan upplysa om hur manipulation går till och vilka varningsklockor man kan känna av. Det är mitt syfte.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL