Julkalender 2016 – lucka 1: Conny Palmkvist

Conny Palmkvist, författare och redaktör, blir först ut i Boktuggs Julkalender 2016. Han har hittat ett par guldkorn att tipsa om inför årets läshögtid.

När vi bestämde oss för att göra en julkalender så ville få många olika människor i bokbranschen att bidra med tips på läsvärda böcker. Därför bad vi alla vi intervjuade att välja ut tre böcker i tre olika kategorier. Conny Palmkvist är aktuell som författare med boken Vintern, en dystopi som kom ut tidigare i höst. Han jobbar även som lektör, redaktör och författarcoach när han inte skriver på sina egna böcker.

Bokomslag-en-tyst-minut-siegfried-lenzSkönlitteratur: En tyst minut av Siegfried Lenz
– Om man vill läsa en bok, som är så kort att den går att avhandla i en enda sittning, och samtidigt få njuta av att tanken på texten hänger kvar i flera veckor efteråt, så är Siegfried Lenz rätt författare. Men det är förstås mer än så som driver en sån här bok – språket är nästan omöjligt vackert flödande, bilderna mystiska och suggestiva, och handlingen så nostalgiskt färgad att man kastas flera år tillbaka i sitt eget liv. Absolut en bok på min topplista.

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Bokomslag-food-pharmacyFackbok: food pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat
– När man slutar bry sig om vad man äter, så händer något med kroppen. Ändå hamnar man så ofta i just den situationen. Den här boken tyckte jag var fascinerande av flera anledningar, och inte minst gillade jag den lättsamma tonen om något livsavgörande. Och så är jag en stor fan av Stig Bengmark, som medverkar lite här och var i boken med sin forskning. Mattnyttigt, kul och spännande.

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Bokomslag-adjo-herr-muffinBarn/ungdomsbok: Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm
– Det är något särskilt med de svenska barnboksförfattare som tar sig an allvaret och lämnar det enkelt köpta till andra skribenter. Några av dem gör förstås både och, och balanserar vackert mellan det enkla och lite svårare. Ulf Nilsson är en av dem. Hans fina, fina Adjö, herr Muffin är så vacker och finstämd att man gärna ger bort den till både barn och vuxna. Ett ämne som är svårt, men som blir förståeligt i rätt händer. Och mycket hjärta så klart, oändligt mycket av det som är just Ulf Nilssons författarskap.

[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Vad gör och läser du själv i jul?
– Ja, vad gör jag i jul? Jag ska jobba. Skriva och arbeta om ett manus. Jag tror inte att jag kommer att vara ledig en enda dag mer än de uppenbara. Det hinner jag inte. På bokhyllan ligger romanen Hemma av Marilynne Robinson, en bok jag sparat så länge och som jag längtat till under flera månader. Jag kommer också att läsa Astrid Lindgrens brevväxling med Louise Hartung i den nya Jag har också levat! Två helt olika böcker, så klart, men kanske kompletterar de ändå varandra på något sätt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL