Skånska biblioteken polisanmäler Frondörförlaget för bedrägeri i ebokshärvan

De skånska biblioteken har lämnat in en polisanmälan mot personerna bakom Frondörförlaget i Skanör för bedrägeri, skriver Sydsvenskan. Det nystartade förlaget hade skaffat lånekort i mängder av kommuner och masslånat sina egna eböcker.

Boktugg avslöjade förra veckan att flera skånska bibliotek hade spärrat all utlåning av eböcker efter att de upptäckt att ett litet skånskt förlag hade ägnat sig åt att masslåna sina egna titlar och därigenom tjänat stora pengar på kort tid. Därefter har i stort sett alla skånska dagstidningar skrivit mängder av artiklar om skandalen och Axiell Media (Elib) lovade omgående att kompensera biblioteken med drygt 82 000 kronor, vilket var summan av vad förlagets utlåning kostat.

Axiell valde dock att inte polisanmäla Frondörförlaget som startade sin verksamhet så sent som i somras och lade upp sina första ebokstitlar i augusti. Redan innan de skånska biblioteken reagerade hade nämligen Axiell spärrat förlagets samtliga titlar och sagt upp avtalet med dem efter att bibliotek i Stockholm larmat i början av november.

Det har visat sig att familjen bakom Frondörförlaget hade skaffat lånekort på hela 57 bibliotek, de flesta i Skåne. Exakt hur det gått till är oklart, normalt sett krävs att en låntagare hämtar ut lånekortet på plats på biblioteket. Men hela bibliotekssystemet bygger på förtroende. Precis som fysiska böcker lånas och inte återlämnas är eboksutlåningen öppen för missbruk, trots att i stort sett alla bibliotek har spärrar på hur många ebokslån som får göras per månad.

Idag berättar dock Sydsvenskan att de skånska biblioteken gjort gemensam sak och lämnat in en polisanmälan där biblioteken bland annat skriver:

”Familjen har hittat ett sätt att bedrägligt använda bibliotekens öppna och demokratiska system där alla kan få skaffa lånekort och var och en kan skaffa lånekort i många kommuner. Vi anser att detta är bedrägeri och vill ha en rättslig prövning.”

– Vi tycker egentligen att Axiell Media, som distribuerar e-böckerna och godkänner förlagen, skulle göra en polisanmälan. Det är en besvikelse att de inte går vidare och reder ut det här ordentligt. Men eftersom de inte gör det kommer vi att göra det, säger Göran Schmitz, bibliotekschef i Lomma, till Sydsvenskan.

Förutom att pröva det rättsligt handlar det om att statuera exempel och därigenom avskräcka andra förlag från att göra samma sak. Biblioteken har hela tiden varit måna om att systemet för eboksutlåning ska vara enkelt. Ju säkrare man vill göra systemet – desto större risk att det blir svårare för användarna. Men spärrar mot att skapa lånekort i flera kommuner skulle förstås förhindra det bedrägeri som skett här. Men det skulle också kräva att bibliotekens olika system pratar med varandra – vilket inte alltid är fallet idag.

Biblioteken har också framfört kritik mot att förlaget ”bara har kopierat gratis texter från internet” och sedan skapat e-böcker och laddat upp dem hos Axiell för försäljning och utlåning. Det har uttryckts att det inte borde vara tillåtet att tjäna pengar på sådant som går att ladda ner gratis på internet.

Just den kritiken är lite svårare att förstå eftersom det i så fall skulle diskvalificera all klassikerutgivning i eboksform. En sökning på August Strindberg (som var en av de författare vars böcker Frondörförlaget hade gett ut) visar att det exempelvis finns nästan ett dussin andra förlag som också gett ut Strindberg i eboksformat. Givetvis med helt olika ambitionsnivåer både i fråga om omslagsformgivning, förord och andra detaljer som hör till en seriös utgivning.

Just det, namnen på de andra förlagen som gett ut Strindberg-titlar som eböcker. Det är inte enbart småförlag: Förlaget Orda, Posiphone, Saga Egmont, Doki, Virvelvind Förlag,  Telegram Förlag, Novellix, Modernista, Natur & Kultur, Norstedts och Albert Bonniers Förlag.

Fotnot: Det går nu att låna eböcker på de skånska biblioteken igen. Förutom i Trelleborg som inte erbjuder eboksutlåning alls.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL