Drygt 6000 tredjeklassare i Göteborg får Leonora och Glasplaneten som gåva

För femtonde året i rad delar Göteborgs Stadsbibliotek ut en bok till tredjeklassare i Göteborgs kommun som en del av deras satsning på barn och unga. Debutanten Helen Johansson har gjort årets gåvobok som är den första delen av fem i rymdäventyret om Leonora.

I fjol var det en augustprisvinnare, Legenden om Sally Jones av Jacob Wegelius – en fantasieggande och humoristisk bok som skänktes till Göteborgs kommuns elever i årskurs tre. I år föll valet på en debutant, författaren Helen Johansson som gjort en hyllad boksläppspremiär.

– Jag grät när Bodil Alvarsdotter från Göteborgs Stadsbibliotek ringde till mig i maj och meddelade att vår bok; Leonora och Glasplaneten blivit utvald till årets gåvobok 2016, berättar förlagschefen på Langenskiölds förlag Susanne Hamilton i pressmeddelandet.

Stadsbiblioteket själva verkar lika glada över sitt val.

– Det känns otroligt roligt att det blev en debutant och från ett relativt litet förlag, så grattis till både Helen och er, skrev de som svar på Susannes rörda tacksamhet.

Årskurs 3-boken är en gåva från Kulturnämnden i läsfrämjande syfte som hoppas öka barnens nyfikenhet på att läsa. Urvalsarbetet med gåvoboken är en noggrann och lång process som involverar flera parter. Både pedagoger, forskare från universitet och barnbibliotikarier ingår i referensgruppen som granskar och väljer. Bokförlaget Langenskiölds satsning  att öka sin utgivning av barn och ungdomsböcker förnågra år sedan rimmar väl med Göteborgs Stadsbiblioteks egen satsning på barn och ungdomslitteratur så valet av Leonora känns inte främmande.

– Jag ringde ögona böj till författaren Helen Johansson och berättade den glada nyheten och vi pratade i munnen på varandra i flera minuter. Boken är bland det bästa jag läst i åldern 3–6 år och det är ju så fantastiskt att juryn tyckte det också, Heja Göteborg!, säger förlagschefen Susanne Hamilton vidare i pressmeddelandet.

Vid sidan om en ökad volym utgivna barn och ungdomsböcker jobbar Langenskiöld med coachning av unga författare, besöker skolor, mässor och andra mötesplatser som är knutet till barn. Man hoppas också kunna skapa en bokcirkel för barn med både text och det egna skrivandet i fokus under nästa år.

Leonora och Glasplaneten är en science fiction-inspirerad bok för barn skriven av Dramatens dekormålare Helen Johansson. Boken har hyllats och prisats med Saltkråkans och Astrid Lindgrens Näs stipendium.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL