Ghostman-författaren Roger Hobbs har dött vid 28 års ålder

Thrillerförfattaren Roger Hobbs har dött av en överdos, endast 28 år gammal. Dödsfallet bekräftades under onsdagen den 16 november 2016 av författarens agent och amerikanska förlag. Roger Hobbs debuterade redan vid 24 års ålder med den flerfaldigt prisbelönade heist-thrillern Ghostman som omedelbart blev en internationell försäljningssuccé.

Även i Sverige hyllades Ghostman av såväl kritiker som läsare och boken blev snabbt en försäljningssuccé när den gavs ut i januari 2014 (översättning: John-Henri Holmberg) av Bokfabriken. Magnus Utvik (Gomorron Sverige, SVT) gav thrillern högsta betyg med orden ”Redan nu i januari vet jag att detta kommer att vara en av årets absolut bästa deckare.”

Succédebuten följdes upp med Vanishing games som gavs ut på svenska i augusti 2015. I samband med detta gästade Roger Hobbs deckarfestivalen Crimetime Gotland och träffade både sina svenska läsare och flera av sina svenska kollegor i spänningsgenren.

– Det är oerhört sorgligt att en författare med sådan potential går bort så tidigt. Det kändes självklart att han skulle bli en av de allra största inom spänningslitteraturen, säger Erik Johansson, förlagschef på Bokfabriken.

– Det var väldigt inspirerande att prata med Roger Hobbs – han var rolig, snabb i tanken och enormt allmänbildad. Han hade en stark kärlek till kriminallitteratur som genre och jag är säker på att han hade utvecklat genren om han bara hade fått fortsätta att skriva.

The Bookseller berättar att Hobbs skrev sin första roman (en SF-historia) vid 13 års ålder och sin första pjäs när han var 19 år gammal. Karriären gick sedan snabbt med publicering i New York Times vid 20, och ett filmavtal vid 21 års ålder innan han ens tagit examen och skrev avtal på det som blev hans debutroman vid 23 års ålder. Som 24-åring var han en internationell bästsäljare och, enligt Transworld, nominerad till nästan varenda större litteraturpris inom crime fiction.

– Det är en chockerande och tragisk förlust. Roger uträttade så mycket som författare på så kort tid och hans framtid skulle ha blivit extraordinär på sätt som vi nu aldrig får veta. Som hans vän är jag dubbelt förkrossad, säger Gary Fisketjon, Hobbs redaktör på Knopf i ett uttalande.

Bilden: Roger Hobbs 1988 – 2016 (Foto: Linus Sundahl-Djerf)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL