Natur och Kultur ger ut nytt magasin med språngbräda i litteraturen

Revy heter Natur och Kulturs senaste tidskriftssatsning. Med en nytänkande ram för innehållet kommer varje tidningsnummer ha sin utgångspunkt i en specifik roman – en intressant och snygg hyllning till litteraturen förpackad i pappersformat.

Tanken med Revy är att djupdyka i en utvald bok och där hitta tillräckligt många ämnen och vinklar att fylla magasinet med. Redaktören Anton Gustavsson som varit med från idéstadiet tror inte att det ska bli några problem. Boken blir både plattform och ram för tidningen.

– Vi kom på denna idé för ungefär ett år sen, berättar Anton. Att använda en bok i taget handlar om att ha ett roligt sätt för att avgränsa och ett nytt sätt att arbeta med litteratur på. Det ger oss en bred palett och möjligheter att hitta många paralleller till samtiden. Jag tror man måste våga vara specifik. Vi vill göra detta i en estetiskt tilltalande produkt och satsar huvudsakligen på den tryckta tidningen.

För att nå dit de vill är de tongivande böckerna sådana som erbjuder många trådar att dra i så att reportagen blir varierande. Med fokus på att både vara en snygg tidning och ha ett djupt innehåll ska Revy fungera som en hyllning till litteraturen. Tidningen trycks i Lettland på noga utvalt papper med lösningar som är anpassade just för Revy.

Redaktionen består främst av Anton själv i samarbete med formgivare. Artiklar och reportage lejs ut på frilansskribenter. Det bärande bildelementet för tidningen kommer att vara illustrationer. Precis som ämnen tas från samma bok ska varje nummer fyllas med teckningar från en och samma illustratör.

– Det är ett suveränt sätt som också blir en typ av konstnärlig gestaltning, säger Anton. I första numret är det Stina Löfgren som illustrerat. Det digitala formatet kommer att finnas också, de längre texterna ska till exempel gå att köpa som e-bok. Alla former behövs, men för just Revy är det fysiska i sig viktigt.

Någon prenerumationstjänst erbjuds inte. Eftersom man inte valt att ge ut tidningen med några jämna intervaller säljs den enbart som lösnummer.

– Det kommer att vara en överraskning när tidningen kommer ut, säger Anton. Faktiskt har hela uppstarten avsiktligt varit lite hemlig. Det är först nu inför premiärnumret vi berättat om idén.

Målgruppen är inte mer specifik än att Revy naturligt riktar sig till de med ett litterärt intresse. Men det är i vid bemärkelse. Med ingången att tidningen ska vara bred och att man ska ta upp många ämnen är svaret om tilltänkta läsare både ja och nej. Den ska passa alla som känner sig lockade.

– Responsen hos återförsäljare har varit bra, säger Anton. Tidningen kommer dels att säljas på nätet men även hos bokhandlare och de vi varit i kontakt med är positivt inställda.

29:e oktober ska de allra första Revynumren vara färdigtryckta. Med marginal för distribution och transporter är tidningen ute i handeln senast den första november.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL