Book Outlet.se ska fylla ett tomrum på bokmarknaden

Book Outlet Magnus Nygren

Vad händer med alla de böcker som befinner sig i stadiet mellan nyhet och rea? Marknaden idag snurrar allt fortare och tiden en bok betraktas som ny blir allt kortare. På Nygren & Nygren förlag såg man en möjlighet vilket blev startskottet för Book Outlet.se.

Den pinfärska nätbokhandeln hade en gulskyltad monter på Bokmässan i Göteborg. Med svarta, snirkliga bokstäver står det Book Outlet.se tvärs över den bakersta väggen och på bordet framför ligger ett urval böcker för försäljning.
Affärsidén är egentligen enkel – Nygren&Nygren vill hitta en form för att kunna sälja böcker till mellanpris innan de reas ut – en marknad som har funnits, men på senare år har försvunnit.

– De förlag som vi har presenterat vår idé till har nickat igenkännande. En bok idag blir ju pensionär efter fyra månader. Tidigare har alltid funnits ett tydligt steg mellan nyhet och rea, om en bok inte säljs som nyhet så ligger den still tills den aktiveras i t ex en rea. Trycket på nyheter har nog aldrig varit större, säger Magnus Nygren som är en av grundarna till Book Outlet.se. Kan vi aktivera de böcker som befinner sig mittemellan kan vi också hålla uppe bokens värde. För fyra-fem år sen började backlist att försvinna, ett förlag började och så följde resten efter. Branschen fungerar tyvärr så att lättkopierade fenomen får genomslagskraft vilket resulterat i att backlisten idag i princip är helt borta.

I vevan runt Bokmässan öppnade Nygren&Nygren Book Outlet.se som i nuläget är ett varumärke inom förlaget men på sikt är tänkt att bolagiseras. Förlaget har funnits i tio år och är både utgivande och produktionsbaserat. I outletbutiken kommer de att sälja alla sorters böcker i olika format – från förlagsutgivna till egenutgivna. Och trots att de är nyöppnade har responsen varit god – elva förlag har redan tecknat avtal och fler är på gång.

– Det handlar inte bara om små förlag utan även stora, berättar Magnus. Förlagen kommer till mig med en lista på böcker som de vill presentera i outleten. Och somliga har bara sagt “Ta alla böcker från 2015 och bakåt”. Det visar att det finns stort behov att fylla. Böcker är säsongsbundna och en höstbok kommer av princip att vara svårsåld till fullpris på våren som det ser ut idag.

Tanken är att nätbutiken förutom outletböckerna även ska sälja fullprisböcker. Rea tänker man bara ha när det är reatider.

– Jag tror att det är vår styrka att kunna erbjuda alla sorters prisklasser, säger Magnus. Vi har jobbat länge på sajten för att kunna starta, nästa steg blir att fylla den. På sociala media kommer vi uppdatera och kommunicera om vad vi gör. Titta in om en vecka så ska du se att den är igång på riktigt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL