fbpx

Driven personal väcker besökarnas läslust på Båstad bibliotek

Biblioteket i Båstad är en kreativ verksamhet där flera olika sorters arrangemang samlas under samma tak. Vid senaste mätningen visade det sig att Båstad toppar listan över antalet utlån i Skåne – men så har de också en hög personaltäthet bestående av engagerade personer som brinner för sitt jobb.

På bottenvåningen av Akademi Båstad – den kommunala gymnasieskolan i Båstad – ligger kommunens huvudbibliotek. Byggnaden är stor och ljus, ett par våningar upp löper skolans korridorer genom luftrymden och utöver biblioteket finns både öppna förskolan och café på bottenplan. Det hörs skratt och fotsteg från eleverna, biblioteksbesökare sitter och läser och en servitris från caféet skyndar fram över golvet.
Jag träffar Jens Nihlén som är allmänbibliotikarie vid receptionsdisken och från barnavdelningen möter Malin Lindau Eld upp brett leendes.

– Vi anstränger oss för att varje individ ska känna sig sedd när de besöker oss, berättar Malin när vi slagit oss ner i ett avskilt rum en stund senare. Oavsett vem du är ska du känna dig välkommen. För ett litet bibliotek som vårt tror vi att upplevelsen av närhet är viktig.

ANNONS

– Ja vi har funderat över vilka faktorer som bidrar till att vi har så bra statistik, flikar Jens in och knackar lite på pappren med de fina siffrorna som han har framför sig på bordet. Och vi tror att bemötandet är det viktigaste. Sedan hjälper det till att vårt bibliotek mår ekonomiskt bra och har ett gott personalbestånd.

De vinnande siffrorna för 2015 gav en total på 156 160 utlån för huvudbiblioteket och filialer.
Räknar man med omlånen hamnar siffrorna istället på 193 439 utlån. Detta ska ställas i relation till att kommunen 31 december 2015 hade 14 373 st invånare enligt kommunens hemsida.

båstad2

 

De anställda arbetar horisontellt över de olika arbetsområdena på biblioteket. Det innebär att man aldrig är sen att hugga i även om det handlar om andra uppgifter än ens egna.

ANNONS

– Vi är gränsöverskridande och hjälps åt, säger Jens. Det är en självklarhet för oss.

Kommunen har fem filialer och av dem har 80% ett aktivt arbete med skolorna.

– Vi har personal som jobbar ute i skolorna, säger Malin. Det handlar om bokprat och klassbesök. Det är så sorgligt med obemannade skolbibliotek men det är vi förskonade från.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Vår närvaro i skolan är inte bara en dialog mellan bibliotekarien och barnen, de skapar också ringar på vattnet barnen emellan när de börjar prata med varandra om böcker, säger Jens. Barnen tar initiativ och kommer tillbaka till biblioteket efter att de har varit här med skolan. Det kan handla om att låna böcker men lika gärna för att ha en bra plats att hänga på. I alla femmor har vi skrivarskola och då ingår också författarbesök.

bastad1

Integrationen med skolan är inte en generell självklarhet i landet. Läs- och lärfrämjandeplanen för varje kommun avgör hur mycket resurser som läggs på att möta skolbarnen från bibliotekens håll.

– Vi satsar mycket på att fånga upp barnen redan när de är små, säger Malin. Eftersom öppna förskolan ligger i samma byggnad som oss kan vi samarbeta med dem och uppmuntra föräldrar att läsa för sina barn redan när de är bebisar.

Bibliotekslokalen har blivit ett naturligt nav där flera olika verksamheter synkas med varandra och det är något som avspeglas i verksamheten. Skolan ett par våningar upp inrymmer också undervisning för SFI-elever och man engagerar sig mycket i kultur som finns utöver det direkt litterära.

– Eftersom biblioteket är placerat mitt i byns centrum finns det en lättillgänglighet som vi tror underlättar för allmänheten, säger Malin.

– Vi försöker sprida information om oss och vad vi har på gång i alla kanaler, lägger Jens till. I sociala media, tidningar och via affischering.

Och gensvaret är bra. Många evenemang drar mycket publik.

– Just nu har vi flera projekt på gång, säger Jens. Utöver författarbesök, föreläsningar från Lunds universitet, språkcafé och faktiskt tango riktar vi in oss på film till hösten. Tillsammans med Bjäre bokhandel kommer vi att att anordna Vi läser film – en satsning vi sökt pengar för att kunna genomföra och som ska handla om böcker som blivit film. I anslutning till detta rullar vi även igång dokumentärfilmskonceptet DocLounge.

båstad3

I kommunen har antalet nyanlända kraftigt ökat och biblioteket är inte sena att välkomna dem. I samarbete med integrationsavdelningen utvecklar man nu tillfällen som kan ge de nyanlända både en plats, gemenskap och en stunds distraktion under den långa och ofta svåra väntan under asylprocessen. Vi läser film är ett av dessa tillfällen.

– På barnavdelningen har vi en syrisk kvinna som kommer att hålla sagostunder på arabiska, säger Malin. Det är jättefint att ha möjligheterna för att hjälpa olika människor.

Deras personaltäthet gör också att de kan bjuda på det lilla extra. Som att ringa hem till någon av alla äldre i kommunen som brukar delta i bokcirklar och höra efter hur det går med böckerna eller lägga undan någon bok som de önskar. Omtanken om varje individ är stor.

– Biblioteket är en plats för böcker och läsning, men också att bara vara på, konstaterar Jens och Malin. Och vi hänger med i utvecklingen – tidigare efterfrågades datorer – idag vill de flesta hellre ha tillgång till wifi. Musik har vi inte längre eftersom det dog ut när streamingtjänster som Spotify kom. Men film finns kvar. Och så har vi så klart alla våra böcker.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.