Var femte svensk har läst en ebok senaste året – hälften tror att det blir fler framöver

Eböcker har 25 % av bokmarknaden i USA. Sverige har hittills haft en långsam utveckling men nu börjar det röra på sig. Mer än hälften av Sverige befolkning säger att de ska läsa mer e-böcker kommande år. Det visar en ny undersökning gjord av Nextory och SSI.

I morgon, den 16 september, uppmärksammas den Internationella e-bokens dag runt om i världen. I USA har det länge varit mer populärt att läsa e-bok på mobil eller surfplatta än att lyssna på ljudbok. Hos Nextory känner man av samma tendenser då e-boken tar allt fler andelar från ljudboken varje månad i antalet lästa titlar.

– Vi startade Nextory för att göra litteratur, kultur och kunskap lättillgängligt och inspirerande. Tillgängligheten och läsförståelsen är viktiga grundstenar i ett demokratiskt kunskapssamhälle och därför är jag så klart glad att allt fler hittar e-boken, säger Shadi Bitar, vd och grundare av Nextory.

I Nextorys och SSI:s undersökningen säger fler än hälften av svenskarna (52 procent) att de troligtvis ska läsa mer e-böcker det kommande året. Fler än var femte svensk (21 procent) har läst en e-bok det senaste året och de flesta bor i Norrland (28 procent). Det är ett bra exempel på att e-boken ökar tillgängligheten i glesbygden.

E-boken och läsförståelse
Det finns forskningsrapporter som visar att barn och unga som läser digitalt ligger på en högre läsnivå än andra, och det finns forskningsrapporter som visar motsatsen. Enligt Nextorys undersökning tror 15 procent av svenskarna att e-boken bidrar mest till ökad läsförståelse och var fjärde e-boksläsare (25 procent) tror samma sak.

– Det ska bli intressant att följa utvecklingen av läsförståelse då e-boken ökar tillgängligheten och bidrar till att allt fler läser. Jag tror att både pappers- och e-boken gynnar läsförståelsen, men kanske på olika sätt. Ljudboken bör man se som ett komplement, säger Shadi Bitar, Nextory.

Topp 4: de mest populära tillfällena att läsa en e-bok:
1. I sängen innan jag somnar 44 %

2. När jag pendlar 22 %

3. När jag äter frukost/lunch/middag 12 %

4. På toaletten 10 %

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL