Akademibokhandeln: Vi hanterar problemen om de kommer

collection of books randomly positioned as seen from above

Det går att fuska i röstningssystemet för Läsarnas val – det nya pris Akademibokhandeln instiftat . Men det är inget man från bokkedjans håll bekymrat sig om. Istället väljer de att lita på läsarnas goda avsikter. 

Läsglädje är vad som sporrat Akademibokhandeln i deras nya satsning Läsarnas val. Boktugg skrev i går om riskerna med röstningen men de synvinklarna var inget som man funderade över när priset utvecklades. Med fokus på att belysa sina kunders goda engagemang har man inte räknat med några svårigheter.

– Vi tror att risken för missbruk är väldigt liten, säger Cecilia Helsing på Akademibokhandeln. Givetvis kan det alltid ske att någon inte följer reglerna, men vår utgångspunkt för priset har varit kraften att sprida läsglädje och inte risker.

Akademibokhandeln har ingen back up-plan för eventuellt röstfusk. Systemet för Läsarnas val bygger på att man bara kan rösta en gång från samma mailadress. Med de förutsättningarna är ett hypotetiskt scenario att en mängd låtsaskonton skulle kunna skapas för att lägga fejkade röster utan en verklig person bakom.

– Så långt har vi inte tänkt, säger Cecilia. Visst finns det människor som utnyttjar system, det gör det alltid, men de tror vi är få och vi har koncentrerat oss på att engagera trogna, kunniga läsare.

Kvalitetssäkring av vilka böcker som röstas fram ligger helt i läsarnas händer.

– Röstar de fram en bok är den helt enkelt bra, säger Cecilia.

Men om en bok som inte går i linje med Akademibokhandelns värdegrunder eller står för en icke-human syn skulle vinna – hur hanterar ni det?

– Det har vi inte reflekterat över, säger Cecilia men poängterar:

– Skulle den sortens problem mot förmodan uppstå kommer vi att ta tag i det kraftfullt och göra något åt det.

 

Fotnot: På fredagseftermiddagen hade Akademibokhandeln driftstörningar på sin hemsida och Akademibokhandeln.se med dess röstningsfunktion låg nere under mer än en timme. Enligt uppgift var det störningar hos IT-leverantören och ska inte vara orsakat av överdriven röstning i Läsarnas val.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL