Wattpad lanserar Futures – annonspengar till författare

Wattpad, världens kanske största community för att läsa och skriva berättelser, har lanserat Wattpad Futures. Betalda annonser mellan kapitel ger pengar till författaren varje gång en läsare tittar på en annons. I ett beta-test tjänade vissa författare upp till 2000 dollar – i månaden.
Har du inte hört talas om Wattpad (som funnits i tio år) tidigare är det dags att börja uppmärksamma sajten som växer stadigt. Låt oss köra deras statistik lite snabbt (källa Wattpad.com):
– 45 miljoner besökare per månad
– en ny användare registrerar sig på Wattpad varannan sekund varje dag
– 15 miljarder minuter spenderar besökarna per månad (i genomsnitt 30 minuter per dag per användare)
– 300 miljoner uppladdade storys (det laddas upp 24 timmars läsning varje minut)
– 90 procent av all aktivitet sker via mobiler
– berättelser på mer än 50 olika språk har publicerats
– är tillgänglig i nästan samtliga länder i världen
Men som med alla digitala publiceringsverktyg så har svårigheten varit att skapa ekonomi i det, både för ägarna och inte minst för författarna. Nu är publiken främst ungdomar som kanske inte har fokus på att tjäna pengar utan vill nå ut till läsare. Dessutom finns det flera framgångshistorier om författare som upptäckts via Wattpad och fått avtal med stora förlag. Den främsta är förstås Anna Todd (född 1989) som började publicera sin fan fiction After om One Direction på Wattpad 2013. Simon & Schuster köpte bokrättigheterna och serien har sedan dess sålts till åtskilliga länder, däribland Sverige.
Hela tiden har dock Wattpad tittat på möjligheter att ge författarna intäkter redan på sajten. Man har experimenterat med tävlingar och samarbeten med företag, man har sponsrat enskilda författare i programmet Wattpad Stars. Via Wattpad Studios har man letat efter berättelser för filmatiseringar och under etiketten Wattpad Brands jobbat tätt med företag för att generera pengar till författare. Alla dessa satsningar har dock rört ett fåtal utvalda författare.
In-Story Ads Watch Message from Writer
In-Story Ads som uppmanar läsarna att se reklamfilm för att författaren ska tjäna pengar.

Nu lanseras alltså Wattpad Futures som siktar in sig på en större mängd författare, skriver Publishers Weekly. Redan i betaprogrammet bjöds ett hundratal författare in och de flesta tjänade uppåt 1000 dollar i månaden på intäkter från annonser som visats i anslutning till deras berättelser. Vissa författare tjänade uppåt 2000 dollar i månaden (motsvarande ca 17.000 kr). Även Wattpad Futures kommer att vara endast för inbjudna i början, men längre fram räknar Wattpad med att tusentals författare ska kunna ta del av det.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

– Det dynamiska Wattpadcommunityt liknar inte någon annan social plattform. Det är en sammankopplad gemenskap av berättare och publik som gör Wattpad Futures-programmet till en fungerande inkomstkälla för författare, säger Wattpads grundare och VD Allen Lau.
– Läsarna har alltid uppmuntrat sina favoritförfattare med meddelanden, kommentarer och röster. Nu kan de stödja Wattpadförfattare på ett sätt som ökar författarens inkomster, utan att behöva betala med egna pengar.
Wattpad är numera ett internationellt fenomen. Visste du att Wattpad har 120 000 unika besökare från Sverige – varje månad?
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL