DN: ”Forskare avfärdar bästsäljare – saknar vetenskapligt stöd”

En av sommarens bästsäljare är Livet med kvantfysiska glasögon av Mikael Säflund och Titti Nordieng. DN har dock talat med forskare som menar att boken innehåller flera påståenden som helt saknar vetenskapligt stöd.

– Personligen tycker jag inte att det behöver vara tokigt att dra filosofiska växlar på kvantfysiken och vad den säger om hur vi kan tänka på tillvaron. Men det här gör mig lite skrämd. Man måste ju få saker rätt, och göra skillnad på när man inspireras av den fysikaliska teorin och på det som är ens egna föreställningar. Bokens läsare kan inte se skillnad mellan författarnas egna åsikter och idéer från kvantfysik, säger Bo Sundborg, professor vid avdelningen för kosmologi, astropartikelfysik och strängteori på Stockholms universitet till DN.

I intervjun hävdar en av författarna att det är möjligt att tänka sig frisk från sjukdomar, även allvarliga sjukdomar som cancer, alzheimer och ebola.

Läs hela artikeln i DN >>

Under sommaren har Livet med kvantfysiska glasögon toppat försäljningslistorna hos både Bokus och Adlibris under perioder. Just nu är den exempelvis etta på Adlibris topplista för Populärpsykologi. I början av augusti passerade den 5000 sålda exemplar.

Boken har även rekommenderats av ett flertal kändisar: Meja Kullersten, Martin Stenmarck och Malin Berghagen har alla använts i marknadsföringen för att de lovordat boken.

Uppdaterat: Meja gick själv ut i Aftonbladet och tog avstånd från boken efter DN:s avslöjande. ”Jag står absolut inte bakom det som påstås sägas i DN:s intervju. Mina ord samt bild skall heller inte användas i någon form av marknadsföring av boken och jag har kontaktat deras förlag.” skriver Meja till Aftonbladet.

Efter att DN:s artikel publicerades har omdömena varit tuffa på Facebook. Författarna själva skriver på bokens FB-sida som en kommentar till artikeln:

”När jag läser vad Dagens Nyheter skriver om vår bok får jag först hjärtat i halsgropen och vill lägga benen på ryggen. Sedan tar jag på de kvantfysiska glasögonen och känner mig tacksam för den inledande meningen ’En bok som har toppat försäljningslistorna i sommar hävdar att kvantfysiken kan förändra våra liv och utlovar mirakler på vetenskaplig grund’. Och så tänker jag att vad bra att vi människor har friheten att tänka och skriva hur vi vill. Att vi har friheten att skapa vår egen sanning. Och jag bestämmer mig för att bjuda på alla misstolkade citat från intervjun. Vi kan väl le lite åt dem? De är lösryckta fraser som blir lite tokiga utan sammanhang. En del formuleringar är journalisten Marias Gunthers och andra är mina som behöver stöd av det jag sa före eller efter eller det resonemang boken bjuder på.
När vi ser ut över det stora forskningsfältet upptäcker vi många motstridiga studier. Och med de kvantfysiska glasögonen på näsan kan vi se dem som skapelser som manifesterats utifrån forskares intentioner. Ett viktigt budskap i boken är att vi skapar vår verklighet utifrån våra intentioner – även forskare. Jag tror inte vi ska leta efter den kollektiva sanningen baserad på vetenskap. Tänk om livet handlar om att skapa vår egen sanning.”

Uppdatering 2: Akademibokhandeln hade köpt in boken centralt men tog efter avslöjandet om faktafelen beslutet att flytta boken till en annan kategori, från Psykologi till Esoterika/Livsåskådning som innehåller betydligt fler böcker utan vetenskaplig grund.

Fotnot: Förlaget bakom boken, Söderpalm Publishing, hänvisar alla mediefrågor till författarna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL