Storytel satsar miljoner – släpper 20 Original-serier under 2016

Satsningen på Storytel Original, specialskrivna följetonger eller bokserier, handlar om investeringar på flera miljoner. Bara i år planerar Storytel att släppa 20 bokserier.

Vi har tidigare skrivit om Storytels satsning på Original, serier eller följetonger specialskrivna för ljudboksformatet som enbart släpps digitalt – som ljud- och eböcker exklusivt på Storytel.

Enligt en artikel tidigare i år på SvB så skulle författare som nappade på erbjudandet att skriva en serie få 20 000 kr för ett pilotavsnitt och därefter (om testlyssnare gillar piloten) 100 000 kr i förskott för en hel säsong (tio avsnitt) som sedan avräknas mot royalty för lyssnande/läsning av avsnitten.

I ett nyhetsbrev till sina kunder häromdagen presenterade Storytel flera nyheter kopplade till den här satsningen. Det handlar dels om en uppdatering av Storytel-appen som ska underlätta för den som lyssnar på serier.

När Michelle Millers följetong The Underwriting släpptes förra året var just detta ett problem – i jämförelse med exempelvis Netflix och andra filmstreamingtjänster var det bökigt och svårt att hitta nästa avsnitt i en serie.

20 unika bokserier i år

Men, dessa problem ska nu vara ett minne blott med den nya versionen av Storytels app:
”Att göra det så enkelt som möjligt att lyssna på nästa del i din nya favoritserie är något vi längtat efter att lägga till i appen. Den funktionen är ÄNTLIGEN här – när boken är slut kommer du att få ett val om att påbörja nästa del direkt. Nu slipper du med andra ord leta fram fortsättningen själv. Fiffigt va?
Detta innebär att du inte längre behöver fundera på vilken bok som kommer härnäst utan kan fortsätta lyssna direkt. Låt serielyssnandet börja!”

I samma brev beskrivs också omfattningen på utbudet, lite i förbigående:
”I år planerar vi att släppa 20 unika bokserier, direkt skrivet för ljudboksformatet.”

Förutsatt att uppgifterna i SvB om arvodesnivåerna stämmer så satsar alltså Storytel över två miljoner kronor – bara på förskott till de inblandade författarna. Och ytterligare hundratusentals kronor i utveckling av appen för att stödja serielyssnandet.

Under hösten lär det också utkristalliseras vilka serier som lyssnas mest och vilka som får en fortsättning. Storytel lär redan ha beställt fler säsonger av flera bokserier, bland annat Virus av Daniel Åberg som intervjuades här.

Nu återstår att se vilka som gör succé. Bästsäljare kan vi inte kalla dem – bästlyssnare kanske? Eller bara succéserie.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL