Ljudböcker och e-böcker av Jo Nesbø borttagna från Storytel

Häromdagen försvann plötsligt Jo Nesbøs alla vuxenböcker från Storytel och andra streamingtjänster. Ljudböckerna går inte längre att lyssna på och inom kort försvinner även e-böckerna. Anledningen: rättigheterna till hans böcker övergick från Piratförlaget till Bonniers 1 juli.

Flera läsare hörde av sig och undrade upprört varför den Jo Nesbø-bok som de börjat lyssna på och kommit halvvägs i plötsligt inte längre var tillgänglig hos Storytel.

En snabb kontroll med Piratförlaget som gett ut Jo Nesbø på svenska visar att ljudböckerna och e-böckerna mycket riktigt avaktiverades vid månadsskiftet. Rent tekniskt kan det finnas en eftersläpning på någon dag på olika streamingtjänster och återförsäljare.

Från och med 1 juli äger nämligen Bonniers rättigheterna till Jo Nesbøs vuxenböcker i Sverige då norrmannen byter förlag.

För den som ändå vill lyssna på Jo Nesbø som ljudbok så finns fortfarande Nesbøs barnböcker om Doktor Proktor (som ges ut av Lilla Piratförlaget) tillgängliga.

Det här blir också en påminnelse om hur den nya streamingvärlden fungerar i praktiken. De som varit kunder hos Spotify eller någon av filmtjänsterna Netflix och Viasat eller varit inne på SVT Play långt efter att en tv-serie visats har alla råkat ut för att rättigheterna gått ut eller bytt ägare. Över en natt så går det inte längre att se den film eller tv-serie som var tillgänglig igår.

– Det är lite ironiskt. Med den nya tekniken får man tillgång till tusentals böcker, men samtidigt kan förlaget med en knapptryckning dra tillbaka den bok som redan finns i din telefon. En fysisk bok har de lite svårt att komma hem och beslagta, konstaterar en besviken läsare som sett fram emot att lyssna på Jo Nesbø under semestern.

Det är oklart när ljudböckerna på exempelvis Sonen, Huvudjägarna och de populära Harry Hole-böckerna åter blir tillgängliga. Bonniers har nämligen ännu inte köpt loss de inläsningar som Piratförlaget gjort, erfar Boktugg.

Bonnier Pocket släpper nu i juli hela Harry Hole-serien i pocketformat. Samtidigt som Piratförlaget släpper Midnattssol i pocket. Enligt hemsidan släpps Harry Hole som eböcker den 2 augusti. På Bonnier Audio finns däremot ännu inga uppgifter om några kommande Nesbø-titlar.

Jo Nesbø gav ut sina första fem böcker på Bonnierägda Forum innan hans agent Niclas Salomonsson gjorde en deal med Piratförlaget 2007 som därefter gett ut den norske bestsellerförfattaren. I höstas meddelades överraskande att Jo Nesbø skulle återvända till Bonniers, denna gång Albert Bonniers förlag. Ett rejält tapp för Piratförlaget som hade sålt över 2,2 miljoner exemplar av hans böcker.

Å andra sidan fyllde Piratförlaget luckan med Fredrik Backman som likt Jo Nesbø också fått ett internationellt genombrott.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL