Bjäre Bokhandel en oas för både bok- och fikasugna

I Båstads centrum ligger boklådan som blandar de gamla anorna med förutsättningarna för den moderna tidens läsning. Boktugg träffar en av delägarna, Stefan Lindvall, och pratar om hur det är att driva bokhandel här.

Bokhyllorna i Bjäre Bokhandel går från golv till tak. Inredningen ger känslan av något rustikt: tungt trä längs väggarna och mot gatan vetter höga välvda fönster vars breda fönsterkarmar skyltar med delar av utbudet. I en hörna står en kakelugn och huset formar sig i ett L som krokar runt en innergård där bokhandelns café har servering.

Jag träffar Stefan Lindvall en eftermiddag när sommarvärmen är kvav. Vi sitter vid ett litet bord på caféet. Runt omkring oss blommar rabatter och buskar och Lina Andreasson, den andra delägaren, kilar över gården med köksredskap i händerna. Efter en stund dyker hennes mamma, Lena Göransson upp. Hon bär på ett stafli och stannar till i stentrappan upp till butiken för att prata.

– En artikelserie om bokhandlar – så trevligt, säger hon och ler.

Hon är den tredje ägaren och den av dem som från början köpte bokhandeln. Nu arbetar hon med lite av varje som rör butiken, sitter med i styrelsen och ordnar med verksamheten. Det är bara Stefan som arbetar vid disken. Lisa har hand om caféet och marknadsföring.

båstadweb2

Sommaren är Bjäre bokhandels bästa årstid. Inte helt obekant är Båstad en säsongsbetonad by som fylls av turister och sommargäster under årets varma månader.

– Under juni, juli och augusti är omsättningen tre gånger större än under resten av året, berättar Stefan. Sen är decembermånad också bra, men det är den ju överallt.

För att matcha marknaden idag försöker man erbjuda unika guldkorn i utbudet, exemplar från begränsade upplagor och faktaböcker man inte så lätt kan få tag i på andra ställen.

– Vi säljer mer facklitteratur och mindre skönlitteratur, säger Stefan. När storsäljarna kommer får vi som små handlare inte vara med. Vi kan inte matcha priserna när man kan välja att köpa en bok från topplistan hundra kronor billigare på stormarknaden – en summa vi inte ens själva får köpa in böckerna för. Sen är det klart att vi säljer en del av de stora titlarna, det ska tilläggas men facklitteratur går mycket bättre.

Istället har man hittat en annan vinkel på dagens bokmarknad och väljer att satsa på ett brett utbud. Böcker om mat och reseskildringar är något som passar mångas livsstil idag och därför är intressant litteratur. Sedan ett par år köper Stefan, Lisa och Lena in en hel del böcker från Taschen – ett tyskt förlag som bl a ger ut konst-, foto- och faktaböcker i alla möjliga prisklasser. Deras nisch är något som motsvarar önskan om att kunna ge kunden i Bjäre Bokhandel möjligheten att hitta något alldeles extra bland ryggarna i hyllorna.

– Precis när jag började här för ungefär två och ett halvt år sen kom en försäljare från Taschen, berättar Stefan. Lena kände till dem sen innan och tyckte att deras fantastiska sortiment passade in hos oss.

Några gånger har man köpt in titlar från Taschens limited additions. För ett par år sen gav fotografen Anne Leibovitz ut en gedigen samling i två versioner: en i 19 000-kronorsklassen och en i 38  000-kronorsklassen – Bjäre boklåda sålde två av varje. Just nu erbjuder man en speciell utgåva om Bob Dylan.

– Det kom in en riktig Dylanfantast härom dagen – han hade varit på ungefär 80 konserter och då kan man verkligen kalla sig ett fans, berättar Stefan. Vi pratade lite och efter ett par dagars betänketid kom han tillbaka och köpte det ena av våra två Dylan-exemplar.

Båstad1web

Bokhandeln engagerar sig också i att arbeta för Båstads kulturliv. Man är med och administrerar inför Filmfestivalen Film i Båstad och kammarmusikfestivalen som ett av de ställen där man kan köpa biljetter till arrangemangen. För egen del driver man bokcirklar och författarträffar.

– Man får vara kreativ, säger Stefan. Vi är rädda om vår kundkrets men skulle gärna se att den växte till att omfatta fler, både yngre och framför allt fler män. Överlag skulle jag önska att människor – alla sorters människor – läste mer. Kultur och framför allt att läsa är hälsobringande – som en slags mental terapi i dagens digitala värld med snabba puckar och kickar.

Caféverksamheten är integrerad med bokhandeln och ger den en extra dimension. Att kunna handla i butiken och med en kopp kaffe och en söt kaka sätta sig på innergården för att slå upp den pinfärska boken för första gången ringar in en alldeles särskild känsla. Eller för den delen tvärtom: möjligheten att botanisera bland bokhyllorna efter en sopplunch eller varm smörgås. Det är ett stort mervärde. Och allt som serveras är hemlagat.

– Vi vill att kunden ska känna sig välkommen och få ett personligt möte här, säger Stefan.

Genom att gå med i JB-gruppen har Bjäre bokhandel fått bättre inköpspriser på många av sina böcker. Detta är ett steg för att kunna hålla kvar sin position jämtemot de aktörer på marknaden som håller väldigt låga priser.  Dessutom har JB:s förläggardagar har blivit ett nytt sätt att hålla sig a jour med nyheter och kommande strömningar i branschen.

– Efter två-tre dagar med författarmöten och samtal med förläggare är man rätt snurrig i huvudet, skrattar Stefan. Men det funkar och många av de presenterade böckerna tar vi sedan in.

båstadweb3
Stefan Lindvall i Bjäre Bokhandel.

När kaffet är uppdrucket går vi tillbaka in i butiken och bort till faktarummet där Stefan visar en del av böckerna. Här finns också litteratur av politiskt, historiskt och biografiskt slag – genrer som går riktigt bra.

– Vi hade bord vid Margaretetorps trädgårdsdagar härom veckan, berättar Stefan och pekar mot högarna av böcker om växter och odling. Då sålde jag runt 80 sådana böcker.

Idag konsumeras skönlitteraturen inte på samma sätt som tidigare, vare sig sättet läsarna köper eller läser dem på. Kanske handlar det då för bokhandlaren om att hitta nya sätt att ta sig an handeln på och lyckas se nya intressen när de gamla förändras. Att till exempel titta på en foto- eller konstbok på en surfplatta är som Stefan säger inte så lämpligt och där är den fysiska boken helt överlägsen.

Det är med den sortens uppfinningsrikedom och timing Bjäre Bokhandel hittar unika tillfällen som de bjuder på i en helt unik miljö långt bort från stormarknader och näthandel. Ett besök hos dem är en helthetsupplevelse.

Foto: Sarah Perfekt

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL