Royalty två gånger per år för Norstedtsförfattare i nytt avtal

Norstetds och Författarförbundet överens om nytt avtal
Close up shot of business people reading documents

Författare på Norstedts ska få royalty utbetalt två gånger per år. Det är en av förbättringarna i det nya avtalet mellan Norstedts förlag och Svenska författarförbundet. Den 15:e augusti  i år träder det  i kraft och är tänkt att matcha den nya tidens strömningar i bokbranschen. 

Det nya författaravtal som arbetats fram under våren ska minska tidsåtgången kring pappersarbetet och göra intervallerna för royaltyutbetalningarna åt författarna tätare med två gånger per år. Det gamla avtalet krävde att ett nytt kontrakt upprättades för varje format – något man nu tagit bort genom att låta det nya omfatta samtliga format inklusive det nya – utökad e-bok. Detta innebär att man hädanefter slopar processen med nya kontrakt och istället få ett effektivare administrationsarbete. För författarnas del innebär avtalet också att man i framtiden kommer följa den gemensamma rekommendationen om författarmedverkan när det kommer till marknadsföring.

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts betraktar det nya avtalet som en del av Norstedts branschledande egenskaper och menar att det tidsenligt motsvarar den roll förlag och författare fått i en förändrad bokbransch. Även Norstedts digital chef Rickard Henley anser avtalet modernt och säger på Svenska Författarförbundets hemsida att det kommer öppna för att jobba med format på olika plattformar.

Från författarförbundets sida är man också nöjda med den nertecknade framtidsförutsättningen och ser med optimism fram emot det uppdaterade samarbetet:

– Författarförbundet har goda relationer med Norstedts Förlagsgrupp, säger Gunnar Ardelius ordförande i Sveriges Författarförbund på hemsidan. Tillsammans har vi moderniserat avtalet med bibehållen trygghet för författarna och resultatet bottnar i vår gemensamma syn på branschutvecklingen

Även de traditionella förlagen påverkas av de nya tiderna. Att betala ut royalty endast en gång per år upplevs för många som väldigt gammaldags och långsamt, inte minst när hybridförlagen ofta har tätare utbetalningar. Hoi Förlag betalar exempelvis ut royalty varje kvartal och egenutgivare får såklart pengar från olika försäljningskanaler kvartalsvis eller månadsvis. Olika författarforum på Facebook bidrar också till att sprida information om vilka villkor olika förlag tillämpar vilket gör att författare blir alltmer insatta i vad som kan krävas.

Ytterligare en faktor är förstås agenterna som förhandlar fram allt bättre villkor för sina författare – något som också påverkar Författarförbundets standardavtal i positiv riktning.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL