Försäljning jan-april 2016: Färre sålda böcker – men större intäkter

Fysisk bokhandel tappade försäljning första tertialet, jämfört med föregående år.

Under de första fyra månaderna 2016 ökade den totala bokförsäljningen med 1,5 procent räknat i kronor jämfört med motsvarande period föregående år, enligt statstik från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen. Däremot sjönk antalet sålda exemplar med 0,9 procent.

Det trendbrott som noterades för helåret 2015 med en ökande bokförsäljning håller därmed i sig. Den största ökningen ses i dagligvaruhandeln, som har ökat med 13,9 procent.
Under årets första tertial ökade den största försäljningskanalen internetbokhandel/bokklubbar sin försäljning med 2,4 procent medan försäljningskanalen fysisk bokhandel minskade med 3,3 procent. Sett till en längre jämförelseperiod på tolv månader ökade dock den fysiska bokhandeln sin försäljning 5,3 procent och internetbokhandel/bokklubbar med 6,2 procent. En jämförelse av dagligvaruhandelns utveckling under rullande tolv månader kan ännu inte göras eftersom historiska data inte finns tillgängliga.

Försäljningen av barn- och ungdomsböcker, som ökat konstant sedan 2013, fortsätter att öka. Under årets första tertial ökade den med 6,2 procent. Den största ökningen var inom ålderskategorin 9 – 12 år medan den kategorin unga vuxna minskade med 22,7 procent. Allmän skönlitteratur ökade med 9,3 procent och allmän facklitteratur med 5,0 procent. Deckare och spänningsromaner minskade med 6,9 procent och böcker om mat och dryck minskade med 4,8 procent. Under bokrean ökade den totala försäljningen med 1,2 procent jämfört med föregående års bokrea.
– Att barn- och ungdomsböcker fortsätter att öka från redan höga nivåer är mycket glädjande av flera skäl, inte minst eftersom det på sikt kan bidra till en växande marknad för andra sorters böcker. Glädjande är också att försäljningen av skönlitteratur riktad till vuxna faktiskt ökar ännu mer. Samhället behöver läsande människor i alla åldrar och ett sätt för föräldrar att uppmuntra sina barns läsande är förstås att själva läsa många böcker, säger rapportförfattaren Erik Wikberg som är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Räknat i antal sålda exemplar minskade den totala försäljningen med 0,9 procent under årets första tertial och under bokrean med 1,7 procent. Att försäljningen i kronor ökade samtidigt som försäljningen i antal exemplar minskade kan bero på priser stigit, att konsumenter köpt dyrare typer av böcker eller en kombination av dessa faktorer.

Skillnaden är 94.000 exemplar så det är självklart att enskilda titlar kan påverka statistiken.

Om bokförsäljningsstatistiken
Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen står bakom Bokförsäljningsstatistiken, som uppskattas omfatta cirka två tredjedelar av all allmänlitteratur som säljs från återförsäljare i Sverige. Datainsamlingen sker via företaget Bokinfo. Rapporterna redovisar försäljningstrender för olika försäljningskanaler, genrer och format. Sedan den senaste rapporten publicerades den 18 februari i år har Axfood, Bergendahls och Ica tillkommit som uppgiftslämnare. Tillsammans med Coop bildar de försäljningskanalen dagligvaruhandel som nu för första gången särredovisas i denna rapport. Mer information om tidigare rapporter finns på http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL