fbpx

Eksjö Bokhandel tog hem pris som årets butik

Den lilla bokhandeln knäppte kedjorna på näsan. När Retail Awards delades ut stod Eksjö bokhandel som stor vinnare. Här berättar de om hemligheten bakom framgångarna.

I småländska Eksjö finns en av Sveriges äldsta boklådor. Med mer än 165 år på nacken har det hunnit passera många böcker, kunder och författare längs hyllorna. Sedan 2011 ägs butiken av Malin Alfredsson som tillsammans med medarbetarna Nina Johansson, Julia Oscarsson och Helena Hedenberg driver den dagliga verksamheten med engagemang och passion för böcker något som gett ett stort gensvar. Deras gedigna arbeta belönades med vinst i kategorin årets butik när Retail Awards delades ut.

– Detta är ett bevis på att det faktiskt går att driva bokhandel, säger Nina Johansson om utmärkelsen. Vi är väldigt stolta och glada över priset.

ANNONS

Vinsten är onekligen en markör för den fysiska bokhandeln som idag ska mäta sig med nätbutiker och dumpade pallpriser. Nina tror att deras stora engagemang för sitt arbete var det som juryn såg.

Hur kan små bokbutiker idag konkurrera med näthandeln?

– Med kunskap, engagemang och service! Vi känner vårt sortiment och våra kunder och vet vilken bok som passar vilken kund.

ANNONS

Eftersom bokhandeln i Eksjö är helt fristående styr de själva över hela sitt sortiment. Med nära 10.000 böcker i lager kan de erbjuda sina kunder ett brett utbud.  

– Det är böcker vi brinner för och håller oss nästan uteslutande till det, berättar Nina. Vi känner vårt sortiment och våra kunder och vet vilken bok som passar vilken kund. Mest är det förstås romaner och deckare, men vi säljer också böcker om allt från biodling till redovisning.

roda_rummet_vidvinkel

Många av kunderna är stammisar men även en och annan långväga gäst handlar från butiken. Som tyskspråkig kan man dessutom få en extra överraskning vid ett besök.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Vi har väldigt många stamkunder, och utan Eksjöborna skulle det inte gå att driva butik, konstaterar Nina. Men vi har också många långväga kunder. Vi har skickat böcker både till England och Belgien. Sen betyder turisterna en hel del. Alla bokhandlerskor talar tyska, och under sommaren säljer vi böcker på både engelska och tyska till våra turister.

Detta var också en av de delar juryn tog fasta på. Deras motivering till att kora Eksjö bokhandel till vinnare var:

Till den lilla fristående bokhandeln kommer lässugna från när och fjärran, läslystna såväl som 
namnkunniga författare. Med bokförsäljning och ostkaka på bokmässan, med roliga uppdateringar i sociala 
medier och välbesökta författarkvällar låter man tala om sig. På orten tar bokhandeln en aktiv del i stadslivet 
och till turister har den tysktalande personalen såväl ett Danke som ett ex av Pippi Langstrumpf.

Avslutningsvis, lista era fem bästa tips för att driva en framgångsrik bokhandel.

– Glädje, kunskap, engagemang, våga testa nya saker och skapa relationer, säger Nina.

Foto: Johan Lindqvist

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.